Најава светосавске академије у Словенији
28/01/2020
Светосавска академија у Витању Словенија
01/02/2020

Прослава Светог Саве
у Загребу

Прослава Светог Саве, Првог Архиепископа и просветитеља српског започела је у недељу по Богојављењу у Светопреображенском храму у Загребу Светом архијерејском Литургијом коју је служио Његово Високопреосвештенство Митрополит загребачко-љубљански господин Порфирије. Након Литургије, малишани предшколског и основношколског узраста, полазници православне веронауке при Саборном храму, коју воде протонамесник Богољуб Остојић, вероучитељице Ранка Бркић и Ивана Лукић, те хоровођа Олена Циглењак, извели су пригодан Светосавски програм на одушевљење верника.

На сам дан празника, у капели Светог Саве при Српској православној општој гимназији „Кантакузина-Катарина Бранковић“ у присуству ученика и наставника школе, верника загребачке парохије, уз саслужење архимандрита Данила (Љуботине), протосинђела Венијамина (Ковачића), протојереја-ставрофора Милана Радуловића (Торонто), протонамесника Богољуба Остојића и ђакона Драгана Радића, Свету архијерејску Литургију служио је Његово Високопреосвештенство Митрополит загребачко-љубљански Порфирије. На Литургији је појао школски хор ученика Гимназије.

-Драга децо, драга браћо и сестре данас славимо Светог оца нашега Саву који није напросто, и како бисмо често ми хтели и како га видимо, национални херој, па макар и био први и највећи национални херој. Свети Сава је пре свега човек Божији. Свети Сава је човек Христов. Свети Сава је светац, светитељ, а то значи да је у њему живео Христос, да је он Христом мислио, Христом говорио. То значи да је он у својој души имао савршену љубав према Богу, а онда природно, као и свако ко воли Бога имао је и неизмерну љубав према својим ближњима, рекао је Митрополит и истакао да је Свети Сава најбољи могући пример за све ученике, за све школе, јер он својим животом, а не напросто говорећи шта то треба чинити, сведочи да било које знање ако имамо, било коју позицију, имање и моћ, ако оно није утемељено на доброти, врлини и честитости онда је то знање у најмању руку бескорисно, а често је заправо и веома штетно по онога ко такво знање има, а онда и на оне с којима он долази у комуникацију.

Прослава је настављена у свечаној дворани Духовног центра Светосавском приредбом Domina Nostra graciosa, којом је обележено 600 година од рођења грофице Катарине Бранковић.Приредбу су припремили ученици Гимназије, са својим наставницима ђаконом Петром Козакијевићем, Петром Пушкар и Јасмином Велдић. И ове године, сала је била премала да прими све госте који су желели да виде ученички труд, креативност и маштовитост. Светосавску химну је отпевао ђачки хор, а драге узванике и госте поздравио је протојереј-ставрофор Слободан Лалић, директор Гимназије. Уз Митрополита Порфирија, председника Школског одбора, свештенства и свештеномонаштва загребачке парохије, приредби су присуствовали Мира Николић, амбасадор Републике Србије, Александар Врањеш амбасадор Босне и Херцеговине, конзуларно особље амбасада Србије и Русије, Борис Милошевић, председник Српског народног вијећа, Никола Лунић, председник Српског привредног друштва Привредник, Катарина Милковић, изасланица градоначелника Града Загреба, Наталија Копреница виша саветница у Агенцији за одгој и образовање, Драган Умичевић из Министарства знаности и образовања, Мевлуди Арслани, директор Исламске гимназије из Загреба, Ивица Беденичић, директор Католичке гимназије из Пожеге с ученицима, Вишња Којић и Миланка Алексић директорице Средњошколског центра Апеирон из Бања Луке, бивши ученици, родитељи ученика, универзитетски професори и пријатељи Гимназије.

Добро осмишљеним и увежбаним програмом ученици су измамили аплаузе присутних, али и указали на веома значајне биографске податке из живота Катарине Бранковић и других светлих и значајних ликова жена пребогате српске историје.

Догађај су пратиле камере Хрватске радиотелевизије која ће макар део празничног амбијента пренети јавности.

У вечерњим сатима, у Малој сали Концертне дворане Лисински у Загребу, уследила је Светосавска академија у организацији СКД Просвјета из Загреба. Поздравни говор је упутио Миле Радовић председник Друштва, а Светосавску беседу је изговорио Митрополит загребачко-љубљански Порфирије у којој је истакао да нас Свети Сава својим примером учи да само развијајући у себи оно што јесмо можемо доћи у комуникацију и општење с другим и другачијим. Онда када смо свесни ко смо ми, када смо свесни шта ми треба да будемо, тада можемо да упознамо и искрено заволимо читав свет и опстанемо у њему.

Блок дечијих песама извео је хор Колибри из Београда уз пратњу Џез оркестра Радиотелевизије Србије, а потом су наступе имале Снежана Савичић Секулић, сопран - Првакиња Опере Народног позоришта у Београду и Ивана Србљан, мецосопран – Солистица ХНК-а у Ријеци. Додељене су годишње награде и признања СКД Просвјета, а у име награђених обратио се проф. др Душан Маринсковић, дугогодишњи шеф катедре за српски језик и књижевност Филозофског факултета Свеучилишта у Загребу.