Митрополит посјетио ковид позитивне кориснике Дома старих
06/01/2021
Сусрет са Господом рјешење је свих недоумица
07/01/2021

Пробудимо у себи
солидарност и саосjећање

Бадње вече у храму Преображења Господњег

Да Господ подари утјеху ближњима пострадалих у потресу, да сви страдали буду предмет наше молитве, али и практичне бриге, порука је коју је Митрополит на Бадње вече упутио са амвона загребачког Катедралног храма.

 

На Бадње вече, 24. децембра/6. јануара, у Саборном храму у Загребу служено је вечерње богослужење којим је началствовао Митрополит загребачко-љубљански Порфирије. Саслуживали су протојереј-ставрофор Душко Спасојевић и ђакон Драган Радић.

Вечерње је служено уз придржавање свих мјера које је прописао Стожер цивилне заштите. Они који нису могли да уђу у храм због ограниченог броја мјеста, пратили су богослужење преко видео-бима испред храма.

У бесједи коју је изговорио по отпусту вечерњег богослужења Митрополит Порфирије је казао да је човјеку неопходан ближњи. „Човеку је потребан човек, јер пандемија не прави разлике међу људима и не гледа на то које боје коже је неко, ком народу припада, на који начин верује у Бога и како Га слави. Та пандемија је заједнички непријатељ сваком човеку“. Запитао се „зар и на овај негативан, за нас мукотрпан и тежак начин, нисмо разумели да треба да ујединимо своје снаге и знања, да се у нама пробуди солидарност и саосећање, како бисмо се суочили и победили то искушење“. Истакао је да је нас у Хрватској задесило „још једно зло потрес, који такође није питао ко је богат, ко има лепшу кућу или бољу позицију, ко и како слави Бога и како верује у Њега. Зло је показало да поларизације међу нама не постоје, да су погрешне. Показало је да смо једно и да треба да послушамо реч Христову да сви једно буду“.

Владика је нагласио да је „потребно да се данас сетимо и оних који су у овој великој пандемији изгубили животе. Да се помолимо за њихове душе и њихово спасење. Да се помолимо да Господ подари утеху њиховим ближњима, али исто тако и у овој тешкоћи, у којој се нашла наша земља, а нарочито људи који живе у Петрињи, Глини, Сиску, да буду предмет наших молитава, али не само наших молитава, него истинске, суштинске и практичне бриге. Да сви, свако по својој мери, нешто одвоји за оне који су изгубили кров над главом“, позив је који је Митрополит упутио са амвона загребачког Катедралног храма и честитао је празник Рођења Христовог загребачким вјерницима.