Mitropolit posjetio kovid pozitivne korisnike Doma starih
06/01/2021
Susret sa Gospodom rješenje je svih nedoumica
07/01/2021

Probudimo u sebi
solidarnost i saosjećanje

Badnje veče u hramu Preobraženja Gospodnjeg

Da Gospod podari utjehu bližnjima postradalih u potresu, da svi stradali budu predmet naše molitve, ali i praktične brige, poruka je koju je Mitropolit na Badnje veče uputio sa amvona zagrebačkog Katedralnog hrama.

 

Na Badnje veče, 24. decembra/6. januara, u Sabornom hramu u Zagrebu služeno je večernje bogosluženje kojim je načalstvovao Mitropolit zagrebačko-ljubljanski Porfirije. Sasluživali su protojerej-stavrofor Duško Spasojević i đakon Dragan Radić.

Večernje je služeno uz pridržavanje svih mjera koje je propisao Stožer civilne zaštite. Oni koji nisu mogli da uđu u hram zbog ograničenog broja mjesta, pratili su bogosluženje preko video-bima ispred hrama.

U besjedi koju je izgovorio po otpustu večernjeg bogosluženja Mitropolit Porfirije je kazao da je čovjeku neophodan bližnji. „Čoveku je potreban čovek, jer pandemija ne pravi razlike među ljudima i ne gleda na to koje boje kože je neko, kom narodu pripada, na koji način veruje u Boga i kako Ga slavi. Ta pandemija je zajednički neprijatelj svakom čoveku“. Zapitao se „zar i na ovaj negativan, za nas mukotrpan i težak način, nismo razumeli da treba da ujedinimo svoje snage i znanja, da se u nama probudi solidarnost i saosećanje, kako bismo se suočili i pobedili to iskušenje“. Istakao je da je nas u Hrvatskoj zadesilo „još jedno zlo potres, koji takođe nije pitao ko je bogat, ko ima lepšu kuću ili bolju poziciju, ko i kako slavi Boga i kako veruje u Njega. Zlo je pokazalo da polarizacije među nama ne postoje, da su pogrešne. Pokazalo je da smo jedno i da treba da poslušamo reč Hristovu da svi jedno budu“.

Vladika je naglasio da je „potrebno da se danas setimo i onih koji su u ovoj velikoj pandemiji izgubili živote. Da se pomolimo za njihove duše i njihovo spasenje. Da se pomolimo da Gospod podari utehu njihovim bližnjima, ali isto tako i u ovoj teškoći, u kojoj se našla naša zemlja, a naročito ljudi koji žive u Petrinji, Glini, Sisku, da budu predmet naših molitava, ali ne samo naših molitava, nego istinske, suštinske i praktične brige. Da svi, svako po svojoj meri, nešto odvoji za one koji su izgubili krov nad glavom“, poziv je koji je Mitropolit uputio sa amvona zagrebačkog Katedralnog hrama i čestitao je praznik Rođenja Hristovog zagrebačkim vjernicima.