Митрополит примио Амбасадора Шпаније у Хрватској
26/10/2020
У Сиску прославили храмовну славу
29/10/2020

Преподобна Параскева
прослављена у Загребу

„Свети смо даром Божјим, али треба и да постанемо свети. Светост нам је дата, али и задата“, рекао је Митрополит у бесједи на Литургији.

 

На спомен преподобне мати Параскеве, 14/27. октобра, Његово Високопреосвештенство Митрополит загребачко-љубљански господин Порфирије служио је Божанствену Литургију у гимназијској капели Светог Саве у Загребу. Тиме је прослављена и слава манастира Свете Петке који се налази уз Гимназију, а у којем, због малог простора параклиса, није могуће држати мјере заштите и прописаног растојања између особа.

У литургијској бесједи Митрополит Порфирије се обратио вјерницима подсјећајући их на ријечи светог апостола Павла који је у својим посланицама све вјерне називао светима.

„У Цркви ништа није једанпут дато и онда само по себи заувек постоји. Све је динамично. Кроз крштење постајемо чланови свете заједнице, светог Тела Христовог, Тела Цркве. Али, то што нам је на крштењу дато јесте дар Божји. Та светост јесте нешто што произилази из светости Христове“, рекао је Митрополит.

Напоменуо је и да човјек благодат коју је добио на крштењу треба да употребљава на начин који Бог од њега очекује, да дјелује у сагласју са оним што је његово назначење. Са једне стране, даром Божјим човјек је свет, док са друге, тек треба то да постане. Светост је дата, али и задата.

Говорећи о преподобној Параскеви, Митрополит је истакао да, у дану када славимо њен спомен, треба да се сјећамо њене светости, њеног опредјељења за Христа, и да, славећи њу, подсјећамо себе на призив који нам Господ упућује.

Након Литургије испред капеле Светог Саве благословљени су славски колач и кољиво.