Интервју Митрополита Порфирија за Политику
26/10/2020
Преподобна Параскева прослављена у Загребу
28/10/2020

Митрополит примио Амбасадора
Шпаније у Хрватској

Амбасадора Алонса Дескалара де Масареда је посебно интересовало са којим се изазовима суочава Православна црква у вријеме епидемије.

У понедјељак, 26. октобра, Његово Високопреосвештенство Митрополит загребачко-љубљански господин Порфирије примио је Његову Екселенцију Амбасадора Краљевине Шпаније у Републици Хрватској, господина Алонса Дескалара де Масареда (Alonso Dezcallar de Mazarredo).

Разговарали су о изазовима са којима се цијели свијет сусреће суочен са пандемијом коронавируса, као и о положају Српске Православне Цркве у Хрватској. Амбасадора је интересовало који су то изазови са којима се суочавају вјерске заједнице у Хрватској, а посебно Православна Црква, у временима епидемије.

Митрополит је говорио о неопходности придржавања свих мјера прописаних од стране надлежних државних органа, али истовремено и о важности одржавања литургијског живота јер он представља срж и темељ хришћанског идентитета.

Говорило се и о позицији коју Српска Православна Црква има у Републици Хрватској, о изазовима и проблемима са којима се суочавају њени вјерници. Митрополит је нагласио да поздравља свијест о потреби да се конфликти превазилазе, која је све примјетнија у хрватском друштву.

Владика Порфирије је истакао да вјерске заједнице, а нарочито цркве, могу и треба да допринесу што бољем разумијевању људи, независно од тога ком народу и вјери припадају њихови чланови.

”Инсистирање на поларизацији Ми и Они директно је у супротности са вољом Христовом. Он нас позива да будемо једно јер Црква је заједница многих личности. Притом, разлике које међу људима и народима постоје су од непроцјењиве вриједности. Та вриједност се губи онда када различитости задржавамо само за себе, а актуализује се онда када их доживљавамо као одскочне даске за сусрет са другим”, рекао је Митрополит.

Закључио је да је већина обичних људи отворена за друге, а да често неспоразуми, изузев кад их изазивају маргиналне групе, долазе из кругова политичких и духовних елита.