Pokloničko putovanje vernika iz Koprivnice i Velikog Poganca
02/12/2018
Nedelja 27. po Pedesetniciu Zagrebu
03/12/2018

Predavanje Mitropolita Porfirija
u Zagrebu

Blagodaću Božijom i blagoslovom Njegovog Visokopreosveštenstva Mitropolita zagrebačko-ljubljanskog gospodina dr Porfirija, već tradicionalno - petu godinu za redom - Crkvena opština zagrebačka organizuje Božićni ciklus predavanja u toku blagoslovenog perioda božićnjeg posta, u kojem se duhovno i telesno pripremamo za veliki praznik Hristovog rođenja.

Ovogodišnji ciklus predavanja otpočeo je u subotu, 01. decembra 2018. godine, u svečanoj sali Muzeja Srpske Pravoslavne Crkve u Zagrebu, Ilica 7. Ciklus predavanja otvorio je Mitropolit zagrebačko-ljubljanski g. dr Porfirije koji je govorio na temu: Tajna Božijeg Ovaploćenja.

Mitropolit Porfirije je na samom početku svog izlaganja naglasio da je Tajna Ovaploćenja Boga Logosa nadumna Tajna. U događaju Hristovog rođenja, koji je po svetom Jovanu Zlatoustom, mati sviju praznika, spasenje roda ljudskog se potencijalno već ostvarilo. Božanska i ljudska priroda sjedinile su se u Hristu, a Bogočovek Isus Hristos je postao živa ikona i jemstvo budućeg vozglavljenja svega u Njemu.

U nastavku svog izlaganja Mitropolit Porfirije se osvrnuo na istorijski razvoj praznika Rođenja Hristovog u Crkvi. On je naglasio da je praznik Rođenja Hristovog prvi put uveden u Rimu oko 330. godine, a tek potom i na Istoku jer su hrišćani nisu pridavali značaj telesnom rođenju i telesnom životu, nego duhovnom rođenju kroz krštenje. Zbog toga se praznik Rođenja Hristovog sve do 4. veka, proslavljao zajedno sa praznikom Krštenja Hristova 6. januara pod nazivom „Epifanija“ ili „Teofanija“, tj. Bogojavljenje. Tek od 4. veka, hrišćanska Crkva je veoma mudro izdvojila praznik rođenja Hristovog od Krštenja i ustanovila da se praznuje 25. decembra, na dan zimske ravnodnevice kada su neznabožci slavili dan rođenja nepobedivog sunca. Crkva je želela na taj način da istakne da je istinsko Sunce pravde Isus Hristos koji je došao od Djeve i obasjao čovečanstvo koje je bilo do tada u tami i senci smrti.

Na samom kraju Mitropolit Porfirije je protumačio tropar i kondak Roždestva Hristovog naglasivši da su Oci Crkve i crkveni pisci veoma često u svojim tekstovima upoređivali Hrista sa Suncem pravde koji je pobedio svojom svetlošću smrt i tamu.

Posle izlaganja usledila da je diskusija sa pitanjima na koja je Mitropolit Porfirije odgovorao.

Sledeće predavanje u okviru Božićnjeg ciklusa održaće Visokoprepodobni jeromonah Metodije (Kragulj), nastojatelj manastira Gomionice na temu: Božićni post.

Dobro nam došli!