Предавање Митрополита Порфирија у Загребу
03/12/2018
Друго предавање у Црквеној Општини у Загребу
03/12/2018

Недеља 27. по Педесетници
у Загребу

У недељу 27. по Педестници, 19. новембра/02. децембра 2018. године, Његово Високопреосвештенство Митрополит загребачко-љубљаснки г. др Порфирије началствовао је Божанственом Литургијом у Саборном храму Преображења Господњег у Загребу, уз саслужење братства Саборног храма.

Литургијску беседу, после прочитаног Јеванђелског одељка, који говори о исцељењу у суботу, произнео је протојереј-ставрофор Слободан Лалић, директор Српске православне гимназије Катарина Кантакузина Бранковић. Он је, између осталог, казао да “Христос није дошао да укине закон већ да га испуни и да му да смисао. Христос не само да осмишљава и даје ново разумевање смисла празновања суботе и дана одмора, већ наговештава да ће субота бити замењена новим даном, даном Васкрсења. Отуда од најранијих времена први хришћани прослављају недељу као дан одмора који ће сачувати у себи вишеструко значење, и оно верско и оно морално, по коме је недеља дан који посвећујемо Богу, својој души и духовним вредностима. Она је дан који посвећујемо молитви, али и добрим делима, делима милосрђа, за која нам пример даје сам Христос и у данашњем Јеванђељу.“

После Божанствене Литругије верни народ се окупио у просторијама Музеја Митрополије загребачко-љубљанске, где је Митрополит Порфирије говорио о светитељима и позиву који је Господ упутио сваком човеку да буде свет, наводећи пример Преподобног Порфирија Кавсокаливита, кога Црква прославља у данашњи дан.