Поклоничко путовање верника из Копривнице и Великог Поганца
02/12/2018
Недеља 27. по Педесетнициу Загребу
03/12/2018

Предавање Митрополита Порфирија
у Загребу

Благодаћу Божијом и благословом Његовог Високопреосвештенства Митрополита загребачко-љубљанског господина др Порфирија, већ традиционално - пету годину за редом - Црквена општина загребачка организује Божићни циклус предавања у току благословеног периода божићњег поста, у којем се духовно и телесно припремамо за велики празник Христовог рођења.

Овогодишњи циклус предавања отпочео је у суботу, 01. децембра 2018. године, у свечаној сали Музеја Српске Православне Цркве у Загребу, Илица 7. Циклус предавања отворио је Митрополит загребачко-љубљански г. др Порфирије који је говорио на тему: Тајна Божијег Оваплоћења.

Митрополит Порфирије је на самом почетку свог излагања нагласио да је Тајна Оваплоћења Бога Логоса надумна Тајна. У догађају Христовог рођења, који је по светом Јовану Златоустом, мати свију празника, спасење рода људског се потенцијално већ остварило. Божанска и људска природа сјединиле су се у Христу, а Богочовек Исус Христос је постао жива икона и јемство будућег возглављења свега у Њему.

У наставку свог излагања Митрополит Порфирије се осврнуо на историјски развој празника Рођења Христовог у Цркви. Он је нагласио да је празник Рођења Христовог први пут уведен у Риму око 330. године, а тек потом и на Истоку јер су хришћани нису придавали значај телесном рођењу и телесном животу, него духовном рођењу кроз крштење. Због тога се празник Рођења Христовог све до 4. века, прослављао заједно са празником Крштења Христова 6. јануара под називом „Епифанија“ или „Теофанија“, тј. Богојављење. Тек од 4. века, хришћанска Црква је веома мудро издвојила празник рођења Христовог од Крштења и установила да се празнује 25. децембра, на дан зимске равнодневице када су незнабожци славили дан рођења непобедивог сунца. Црква је желела на тај начин да истакне да је истинско Сунце правде Исус Христос који је дошао од Дјеве и обасјао човечанство које је било до тада у тами и сенци смрти.

На самом крају Митрополит Порфирије је протумачио тропар и кондак Рождества Христовог нагласивши да су Оци Цркве и црквени писци веома често у својим текстовима упоређивали Христа са Сунцем правде који је победио својом светлошћу смрт и таму.

После излагања уследила да је дискусија са питањима на која је Митрополит Порфирије одговорао.

Следеће предавање у оквиру Божићњег циклуса одржаће Високопреподобни јеромонах Методије (Крагуљ), настојатељ манастира Гомионице на тему: Божићни пост.

Добро нам дошли!