Mitropolit Porfirije: Nesigurnost u sebe pretpostavlja sigurnost u ljubav Božiju
23/12/2019
Božićna čestitka Mitropolita Porfirija Kardinalu Josipu Bozaniću Nadbiskupu zagrebačkom
25/12/2019

Praznik Djetinjci u Zagrebu

U nedjelju, 22. decembra 2019. godine, Njegovo Visokopreosveštenstvo Mitropolit zagrebačko-ljubljanski gospodin Porfirije načalstvovaao je svetom arhijerejskom Liturgijom u Sabornom hramu Preobraženja Gospodnjeg u Zagrebu. Mitropolitu je sasluživalo bratstvo Sabornog hrama.

Besjedeći o pročitanom odlomku iz Jevanđelja po Luki, u kome se govori o iscjeljenju bolesne žene u subotu, Mitropolit Porfirije je istakao da je čovjek veći od zakona. „Nije čovjek stvoren radi zakona i pravila, i nije smisao čovjekovog života da se cilj određuje pravilima, nego su pravila stvorena i postoje u našim životima radi nas. Pravila postoje radi čovjeka i ona postoje kao pomoćna sredstva, kao pedagozi, kao uputstva kroz koja mi razvijamo u sebi radost, mir, ljubav i gradimo međusobne odnose. Ona postoje da bismo u jednom trenutku utvrdili sebe u dobru i da bi nam vrlina i dobro postali spontani pokreti i prirodan način našega života“.

Po završetku Liturgije vjernici su se okupili u prostorijama Muzeja Srpske Pravoslavne Crkve u Zagrebu, gdje su polaznici vjeronauke izveli prigodan program, koji su, predvođeni vjeroučiteljicama Rankom Brkić i Ivanom Lukić i dirigenticom dječijeg hora Olenom Ciglenjak, pripremili povodom praznika Djetinjci.