Јеромонах Никон (Цветићанин) одржао предавање у Загребу
16/12/2019
Празник Дјетињци у Загребу
23/12/2019

Митрополит Порфирије: Несигурност у себе претпоставља сигурност у љубав Божију

У суботу, 21. децембра 2019. године, у просторијама Музеја Српске Православне Цркве у Загребу одржано је четврто предавање у божићном циклусу предавања. Предавање на тему „Уздање у Бога“ одржао је Његово Високопреосвештенство Митрополит загребачко-љубљански господин Порфирије.

Митрополит је и ово своје предавање засновао на учењу светог Никодима Светогорца и на његовом тексту Невидљива борба, из којег је прочитао одељак који говори о томе да хришћнин треба своју наду да положи на Господа и да се никада не узда у самог себе. Митрополит је истакао да свети Никодим, као посебан проблем човека, наводи самоувереност и самољубље, које је извор и узрок свих страсти и свих наших посртања и падова.

Митрополит је казао да психолози говоре о томе да у коду човековом постоје три важна елемента. "Сваки човек у себи има урођену склоност ка бежању од опасности. Друго је да сваки човек има тежњу за истраживањем и упознавањем новог. Треће је да сваки човек има потребу да буде признат и потврђен. То је уствари процес индивидуације или сазревања личности. Ствар је у томе да, по дефиницији човек има погрешну слику о себи и нема исправно виђење своје личности".

Митрополит је закључио рекавши да не треба да се уздамо у себе, јер ако се уздамо само у себе ми затварамо врата благодати Божијој. Препуштајући се Богу кроз веру ми изграђујемо истински и прави критеријум и мерило у нашем животу. Уздајући се у Христа почињемо да јасно процењујемо да ли је заиста у нашем животу добро или није, да ли нам то користи или не.