Митрополит Порфирије посјетио затворенике
12/12/2019
Митрополит Порфирије: Несигурност у себе претпоставља сигурност у љубав Божију
23/12/2019

Јеромонах Никон (Цветићанин) одржао предавање у Загребу

У суботу, 14. децембра 2019. године, у свечаној сали Музеја Српске Православне Цркве у Загребу, одржано је треће предавање у оквиру Божићњег циклуса предавањâ. Предавање је, по благослову Митрополита Порфирија, одржао јеромонах отац Никон (Цветићанин) на тему: Послушање у Цркви.

Отац Никон је на самом почетку заблагодарио Митрополиту Порфирију на указаном поверењу, али и свима који су се одазвали на позив. Одмах потом отац Никон је изнео мноштво примера, како из Старог и Новог Завета, тако и из веома богате патристичке традиције, који говоре о томе шта је послушање и због чега се оно сматра мајком свих врлина. Наводећи чувену и свима добро познату аскетску изреку да је "послушање веће од поста и молитве", отац Никон је рекао да имамо много примера из Старечника у којима се истиче да молитва и пост, ако нису пропраћени послушањем, не доносе духовну корист онима који их практикују.

Закључујући своје излагање, отац Никон је нагласио да је послушање Христово израз његове љубави. Он је послушан Оцу своме до саме смрти на Крсту, јер је и сам рекао: "од ове љубави нико нема веће, да ко живот свој положи за пријатеље своје. Мора се напоменути да је Христос послушан не само Богу Оцу, него и мајци, праведном Јосифу, апостолима... те и нама свима је слуга понаособ. Човек самовољан је уједно и самодовољан, нема потребе за заједницом, за искреним општењем, те остаје у свом малом, ограниченом свету. Човек послушан кроз своје послушање потврђује своју љубав, општи са ближњим, отвара се вољи Оца небеског, отвара се за вечност, за бесконачност".

После предавања, као и обично, уследила је дискусија у којој су присутни постављали питања на која је отац Никон са стрпљењем веома мудро одговарао.