Преп. муч. Дометије, субота, 20. август
20/08/2022
Св. Емилијан Исповедник еп. Кизички, недјеља, 21. август
21/08/2022

Позвани смо на натприродни живот, живот у Таворској светлости

Прву Литургију након шест месјеци у Катедралном храму у Загребу, оштећеном у земљотресу, служио је Патријарх Порфирије

 

Шест месјеци интензивних радова било је потребно како би се учврстила конструкција Саборне цркве у Загребу, оштећена у земљотресу, 22. марта 2020. године. Током извођења радова у храму нису вршена богослужења и био је затворен за јавност. Санација конструкције завршена је неколико дана прије прославе храмовне славе – Преображења Господњег, те је прво богослужење у њему након пола године било управо на тај празник.

Свету Литургију служио је Његова Светост Патријарх српски Порфирије, окружен загребачким свештенством. По завршетку Литургије, Патријарх је благословио плодове винограда и славске дарове, а услиједила је и славска трпеза за све у просторијама Црквене општине Загреб. Појао је хор храма под вођством Иване Србљан.

Патријарх је у бесједи казао да није случајно што је баш на дан храмовне славе, након пола године, црква отворена као и да је храм ”место у ком треба да се сабирамо не да бисмо решавали  било какве локалне или глобалне проблеме од овога света, без обзира којој области човековог живота припадају. У храму се сабирамо баш због тога да се преображавамо”.

Његова Светост је истакао да је благодат Божја та која нас држи, која нас носи, која у нама твори све оно што је честито и добро. Без благодати сваки наш подвиг остаје без плода и резултата. ”Иако није за презир, подвиг може бити контрапродуктиван онда када смо обузети самољубљем, сујетом, онда када мислимо да зато што чинимо по закону Божјем, да испуњавамо сваку врлину, да нам припада благодат”, казао је

Патријарх Порфирије је рекао да подвиг треба да буде успињање на Таворску гору на којој је присутан Христос, где је, ”преображавајући се пред нашим очима, отворио пребогату трпезу љубави да и ми од ње у радости благодат окушамо и у светлости учествујемо”.

Његова Светост је подсјетио на ријечи Светог Максима Исповједника који каже да смо позвани на живот πρ φύσιν натприродни живот, живот у Таворској светлости, али који говори и о томе да постоји и живот παρ φύσιν, тј. оно што је поред природе, мимо природе. ”Постоји живот мимо природе онда када природни потенцијали и дарови бивају злоупотребљени, употребљени у погрешном правцу, када мислимо да ти дарови постоје да бисмо заслужили и купили љубав пре свега од Бога, а онда од других. Позвани смо на натприродни живот, живот у Таворској светлости”, рекао је Патријарх Порфирије.

П.К.

Фото: Борна Валиџић