Sveta Liturgija u manastiru Marča
30/07/2018
Hramovna slava u Bereku
03/08/2018

Pomen Srbima stradalim u crkvi
u Glini 1941. godine

Pre 77 godina, između 24. jula i 8. avgusta1941. godine, mnogi Srbi sa Korduna i Banije poverovali su pozivu ustaških vlasti da će sačuvati svoje živote ako se okupe u crkvi Rođenja Presvete Bogorodice i pokrste se, odnosno pređu u katoličku veru. Ne sluteći prevaru i zamku, mnogi su prilazeći crkvi nosili i hrvatske barjake. Umesto obreda pokrštenja usred Gline zverski je ubijeno više od hiljadu ljudi, što u crkvi, što izvan nje, pa se taj pokolj svrstava među najveće ustaške zločine počinjene u Drugom svetskom ratu na ovim prostorima.

Njegovo Visokopreosveštenstvo Mitropolit zagrebačko-ljubljanski g. Profirije odslužio je pomen i u svojoj besedi istakao: “Ovde smo se sabrali kako bi smo se pomolili Bogu za pokoj duša onih kokoje su ovde postradale, a usuđujem se reći i da se njima pomolimo, kako bi oni nas umudrili. I ne samo nas, već sve ljude ovoga vremena i prostora, bez obzira kom narodu pripadaju, koju veru ispovedaju i bez obzira kakvi su im pogledi na život i na svet. Ovo mesto je sveto, baš kao što je sveto i svako mesto gde su postradali nevini ljudi”.

Predsednik Srpskog narodnog vijeća Milorad Pupovac podsetio je kako ovo nije jedini zločin počinjen u pravoslavnim crkvama 1941. godine. „Juče smo se sećali žrtava u crkvi u Sadiliovcu, na rubu Korduna, prema Lici. Tamo je ubijeno više od 400 duša, od toga barem stotinu dece. U Kolariću, kraj Vojnića, stradala je crkva s više od sto vernika, odnosno civilnih žrtava. Stradanje svih tih ljudi višestruki je greh, bez obzira kojoj monoteističkoj religiji pripadamo. Prvo, to je greh protiv života, zatim je učinjen greh prevare, kroz lažni poziv da se priključe drugoj, sestrinskoj crkvi kako bi spasili živote. Treći greh je uništenje ove svetinje u Glini, zajedno s ljudima koji su bili u njoj, a četvrti greh je pokušaj zametanja tragova krvavog pira i negiranje da je zločin počinjen. Zbog svega toga mnogo je onih koji bi trebali doći na ovo mesto i pognuti glavu, a ima i onih koji bi ovde trebali kleknuti, jer ljude koji se ovde okupljaju kako bi odali pomen ometaju na najrazličitije načine. Retka su mesta u svetu gde su oni koji održavaju spomen na stradanje ljudi, kao što su Srbi stradali u glinskoj crkvi, godinama u tome ometani. To je znak potpune netolerancije i isključenja“, istakao je Pupovac.

Na mesto gde je nekada stajala crkva Rođenja Presvete Bogorodice okupljeni su položili stotine crvenih ruža, a među njima su bili predstavnici američke, ruske i srpske ambasade u Hrvatskoj.

Izvor: portalnovosti.com