Делегација Руске православне цркве у Словенији
28/07/2018
Помен Србима страдалим у цркви у Глини 1941. године
30/07/2018

Света Литургија у манастиру Марча

По већ устаљеној традицији, последње недеље у јулу, служи се света Литургија на месту где је постојао чувени манастир Марча, некадашњи духовни и културни центар православних Срба у Крајини и седиште марчанске Епархије. На месту где је некада стајао манастирски храм данас постоји мала капела око које се народ окупља и заједно са свештеницима узноси своје молитве Господу и Светим Архангелима, којима је манастир био посвећен.

Ове године Божанствена Литургија је служена у недељу 29. јула. Литургијом, на којој се сабрало неколико десетина верника из околних места, началствовао је парох у Нарти, јереј Љубиша Миодраговић. Монахиње из славонскх манастира Јасеновац и Св. Ана својим су појањем и присуством допринеле да се у Марчи поново осети дух православног монаштва и монашког богослужења.

После Литургије настављено је скромно саборовање окупљеног народа.

Манастир Марча је подигао митрополит дабробосански Гаврило Аврамовић који је пребегао из Босне, заједно са седамдесет монаха, из манастира Рмањ између 1578. и 1588. године. Манастир је био посвећен Светим Архангелима и био центар духовног живота православних Срба у подручју Вараждинске крајине. Због свог значаја био је и центар српског политичког живота. Као такав постао је мета, у то време изразито снажне аустроугарске политике унијаћења. У манастир је 1671. године доведен први унијатски епископ. Тек 1737. године Марча је враћена Српској Православној Цркви да би, већ наредне, 1738. поново била предата у руке унијата. Православни народ није могао да прихвати чињеницу да се светиња поново одузима те у ноћи 17/28. јуна 1739. године Марча бива запаљена како не би било могуће да се у њу населе унијатски монаси. Исте године почиње обнова манастира Марча која је покретана, мање или више успешно, наредних неколико година. Бечка политика унијаћења, која није јењавала, доводи до насилног одузимања манастира 1753. године. На молбу српских вођа царица Марија Терезија у њега не насељава унијатске монахе него латинске монахе пијаристе, који су се из манастира одселили после неколико година, али су користили манастирско имање. После њиховог одласка манастир је постепено пропадао до потпуног урушавања. На месту где се налазио манастирски храм данас стоји мала капела посвећена Светим Архангелима и око ње се окупља православни народ особито о празнику Сабора Светог Архангела Гаврила.

Историја манастира Марча јесте верни приказ историје православног народа у Крајини који је био спреман да по цену живота сачува своју веру и због тога стално пролазио кроз многа и тешка страдања.