Бокељи Светом Сави и Превлачким мученицима
13/05/2024
Свети пророк Јеремија, уторак, 14. мај
14/05/2024

Патријарху Порфирију и архијерејима забрањен улазак на Косово и Метохију

Патријарх апелује на све који имају утицај на ситуацију на Косову и Метохији да учине оно што до њих стоји да се престане са кршењем људских права српског народа, па и права на слободу кретања српског патријарха, епископа и свештенства.

Његову Светост Патријарха српског Порфирија, који је са још седморицом архијереја требало да, по устаљеној процедури, у поподневним часовима, 13. маја, допутује у седиште Српске Православне Цркве, манастир Пећку Патријаршију, ради почетка редовног годишњег заседња Светог Архијерејског Сабора, на административном прелазу Мердаре су зауставили службеници привремених власти у Приштини и, без икаквог образложења, саопштили да им је забрањен улазак у Покрајину.

Са становишта људских права и слобода било ког човека, одлука да се поглавару Српске Православне Цркве и епископима забрани долазак у  древно седиште Српске Православне Цркве јесте неразумна и  неприхватљива, у исто време је тачна  слика положаја Српске Цркве и српског народа на Косову и Метохији.

Патријарх апелује на све који имају утицај на ситуацију на Косову и Метохији да учине оно што до  њих стоји да се престане са флагрантним кршењем људских права српског народа, па и права на слободу кретања српског патријарха, епископа и свештенства. Патријарх Порфирије неће оставити свој народ на Косову и Метохији и учиниће све што је могуће да се са њим сретне и да се са њим заједно помоли Богу што пре буде могуће.

„Сва врата овог света су отворена за мене као што су и наша врата отворена за све, само су врата мога дома, Пећке Патријаршије, затворена и не дају ми да у њега уђем. Као Патријарх српски, као грађанин и као верник, знам и поручујем да ће та врата пре или касније отворити сам Бог. Они који су затворили врата дома молитве чине зло најпре себи, а потом и свим људима. Они су затворили врата за свако добро, благослов и срећу. Када Патријарху српском овако ускраћују слободу кретања шта ли се тек дешава са Србима који живе у гетима. Ја им поручујем да издрже, јер ко издржи до краја тај ће се спасити. Ако су затворили врата Пећке Патријаршије за Патријарха српског, сигурно је да не могу затворити нашу љубав и наше добре намере. Сигурно је да је за нас, највише на Косову и Метохији, небо отворено и оно ће отворити сва врата које је зло затворило“, навео је у изјави поводом овог догађаја Патријарх српски.

Заседање Светог Архијерејског Сабора почеће са радом у уторак, 14. маја, у храму Светог  Саве на Врачару где ће Света архијерејска Литургија, уз саслужење свих архијереја, почети у 9 часова.

Извор: spc.rs