U Severinu i Stupovači proslavljen Petrovdan
17/07/2022
Prep. Atanasije Atonski, ponedjeljak, 18. jul
18/07/2022

Patrijarh: Hristos pokvario posao stanovnika Gergesinske zemlje

Pogrešno je da po svaku cenu hoćemo da se dopadnemo duhu ovoga sveta, a to znači da budemo po svim mogućim pitanjima simpatični ljudima, kazao je Patrijarh Porfirije u Zagrebu

 

U narodom preispunjenom hramu Svetog Save u Zagrebu, u nedjelju 17. jula, Svetu liturgiju služio je Njegova Svetost patrijarh Porfirije. Poglavaru Srpske Pravoslavne Crkve sasluživali su vikarni episkopi hvostanski Justin i marčanski Sava, zagrebačko sveštenstvo, kao i sveštenik Ukrajinske Pravoslavne Crkve Andrej Ivanenko.

Patrijarh je besjedio po pročitanom odlomku iz Jevanđelja po Mateju (Mt. 8, 28-34), u kom se govori o iscjeljenju dvojice bjesomučnih u Gergesinskoj zemlji.

Poglavar Srpske Pravoslavne Crkve kazao je da je Gospod dvojicu bolesnika, obuzetih demonskim silama, iscjelio ne samo tjelesno nego i duhovno, što je izazvalo pobunu komšija i srodnika te dvojice, jer je Hristos demonske sile iz njih odagnao u krdo svinja koje se potom survalo u jezero.

Stanovnici Gergesinske zemlje, koji su gajili svinje u svom kraju, iako konzumiranje svinjskog mesa nije bilo dozvoljeno po jevrejskom Zakonu, nisu htjeli da prihvate Hrista, jer je On, iako je iscjelio bolesnike, pokvario posao ljudi koji su živjeli u tom kraju, odagnavši svinje u vodu.

Njegova Svetost je rekao da je ”Hristos svojim prisustvom pokvario njihov posao, njihov način života, njihov način poimanja zapovesti Božjih. U tom smislu Hristos im je smetao. Dakle, oni su se opredelili za drugačiji sistem vrednosti od onoga koji je reprezentovao Gospod. Oni su se opredelili za pravila, za principe koji nisu u skladu sa onim što od njih traži Gospod”.

Patrijarh je kazao da ta priča i nama govori da što više budemo htjeli da živimo u skladu sa rečju Božijom, utoliko više biti nerazumljivi za one s kojima dolazimo u kontakt, za one s kojima često i živimo, pa ponekad i pod istim krovom. ”U najmanju ruku, teško ćemo biti razumljivi, a neretko ići ćemo, kako se to kaže, i na nerve onima s kojima živimo i neretko oni će nas odbacivati”, rekao je.

”Pogrešno je da po svaku cenu hoćemo da se dopadnemo duhu ovoga sveta, a to znači da budemo po svim mogućim pitanjima simpatični ljudima. I, na kraju krajeva, sami ćemo se uveriti u to da, dokle god idemo u skladu sa njihovim pogledima na svet, sa onim kako oni vide Hrista, kako oni vide Jevanđelje i Crkvu, mi smo i simpatični i prihvatljivi, i fini i dobri, ali onog trenutka kad smo pozvani, kad se nađemo u situaciji da posvedočimo reč Jevanđelja, tog trenutka nailazimo na rečenicu koju je Gospod čuo od onih koji su živeli u Gergesinskoj zemlji – nisi potreban, tj. ne saobražavaš se pogledu na svet koji nema mnogo toga zajedničkog sa Jevanđeljem”, rekao je Njegova Svetost.

Po završetku Svete liturgije, druženje je nastavljeno u trpezariji Gimnazije Kantakuzina Katarina Branković.

PK