U svakom čoveku video ikonu Hristovu i šansu da Ga svedoči
20/11/2020
Patrijarhova ljubav prema Mitropoliji zagrebačko-ljubljanskoj
20/11/2020

Patrijarh će biti sahranjen
u kripti hrama Svetog Save

Fotografija: hramsvetogsave.rs/

Patrijaraške dužnosti preuzima Sveti Arhijerejski Sinod kojim predsjedava Mitropolit dabrobosanski Hrizostom.

 

Povodom upokojenja blaženopočivšeg Patrijarha srpskog Irineja, Sveti Arhijerejski Sinod Srpske Pravoslavne Crkve održao je sjednicu 20. novembra 2020. godine u Patrijaršiji srpskoj u Beogradu i donio odluke koje su Ustavom Srpske Pravoslavne Crkve predviđene u ovakvim situacijama, stoji u saopštenju objavljenom na zvaničnom sajtu SPC.

Donijeta je odluka da patrijaraške dužnosti preuzima Sveti Arhijerejski Sinod u skladu sa članom 62 Ustava Srpske Pravoslavne Crkve, a da Svetom Sinodu do izbora novog Patrijaha srpskog predsjedava Mitropolit dabrobosanski g. Hrizostom.

Za administratora upražnjene Arhiepiskopije beogradsko-karlovačke Sveti Arhijerejski Sinod je izabrao Njegovo Preosveštenstvo Episkopa šumadijskog g. Jovana u skladu sa članom 70 Ustava Srpske Pravoslavne Crkve.

Tijelo blaženopočivšeg Patrijarha srpskog Irineja biće izloženo u Sabornom hramu Svetog arhangela Mihaila u Beogradu tokom svete Liturgije na dan slave Sabornog hrama, 21. novembra 2020. godine, a poslije toga prenijeto u hram Svetog Save na Vračaru, gdje će vjernici imati priliku da se oproste sa blaženopočivšim Patrijarhom.

Sveta zaupokojena Liturgija biće služena u nedjelju, 22. novembra 2020. godine, u hramu Svetog Save na Vračaru sa početkom u 9 časova. U nastavku svete Liturgije biće služeno opijelo, a tijelo Patrijarhovo biće sahranjeno u kripti hrama Svetog Save.