Благовести, петак, 7. април
07/04/2023
Патријарх Порфирије честита јеврејску Пасху
07/04/2023

Патријарх: Бог никада не чини насиље над људском слободом

Ако имамо став који је Пресвета Богородица зацртала и у наше име – нека буде по ријечи Твојој, ма колико у датом тренутку не разумијели, откриће нам се у пуноћи, и биће нам јасно да је то спасоносни пут за свакога од нас, казао је Патријарх на Благовијести у Загребу.

 

На Благовијести Пресвете Богородице, у петак, 7. априла/25. марта, Патријарх српски Порфирије служио је Свету Литургију у Саборном храму Преображења Господњег у Загребу. Саслуживао му је Епископ далматински Никодим, загребачко свештенство, као и ђакон Момир Ђукић.

У бесједи на Литургији, Патријарх је истакао да ”Бог никада не чини насиље над људском слободом”. Према његовим ријечима, када се архангел Гаврило јавио Пресветој и када је она зачуђена, чула ријечи: ‘Радуј се, благодатна’, Богородица није разумијела о чему се ради, већ, ”имајући дубинску веру у реч Божју и апсолутно поверење у Њега, без икаквог размишљања, са пуним поверењем, без остатка било какве сумње и преиспитавања онога што чује, она изговара једно једноставно: ‘Нека ми буде по речи Твојој’, ‘Нека буде по вољи Твојој’, баш онако како говоримо свакодневно у молитви Оче наш: ‘нека буде воља Твоја'“, рекао је Његова Светост.

Патријарх је казао и да је у ријечима: ‘нека буде по ријечи Tвојој’, Пресвета Богородица у име читавог људског рода, исказала своје ‘да’ у односу на све оно што Бог хоће и у односу на све оно што Господ промишља о нама. ”Најчешће оно што је воља Божја нама није у најмању руку потпуно разумљиво и у најмању руку нама није разумљиво потпуно у датом тренутку. Али, ако пројавимо поверење, ако имамо став који је једампут за свагда зацртала Пресвета Богородица и у наше име – нека буде по речи Твојој, пре или касније оно што је израз воље Божје и промисла Његовог о нама, ма колико у датом тренутку не разумели, откриће нам се у пуноћи, и биће нам потпуно јасно да је то спасоносна реч и да је то спасоносни пут за свакога од нас појединачно”, рекао је Његова Светост.

П.К.
Фото: Борна Валиџић