Саучешће поводом смрти бискупа Боговића
21/12/2020
Божићна честитка набискупу Бозанићу
24/12/2020

Online Разговори о вјери:
Покајање

Први корак за схватање покајања јесте богопознање, рекао је отац Данијел Николић, парох у Новом Месту.

Српска православна црквена општина у Љубљани организује Божићни циклус разговора о вјери. Разговори се одржавају преко интернета, путем Zoom апликације, а у њима, заједно са љубљанским вјерницима, учествује и Његово Високопреосвештенство Митрополит загребачко-љубљански Порфирије. Модератор разговора је јереј Раде Деспотовић, парох у Љубљани.

Тема првог разговора, одржаног 5. децембра, била је   Божићни пост, о чему је говорио Митрополит Порфирије.

У суботу, 12. децембра, одржан је други разговор на тему Покајања, а говорио јереј Данијел Николић, парох у Новом Месту.

Отац Данијел је нагласио да први наш корак ка спасењу, а који је неопходан за правилно схватање тајне покајања, јесте богопознање, односно, познање Онога коме стремимо. Неопходно је да знамо у чије Име смо крштени, чије Име исповиједамо и коме желимо да приступимо, односно какав је тај наш Бог који нам даје различите и многобројне дарове, међу којима и покајање. Други корак је да стекнемо самоспознају наше пале природе и нашег гријеха, да детектујемо нашу грешност и да је као такву изнесемо пред Господа кроз свету тајну Исповијести.

Послије оца Данијела у разговор се укључио и Митрополит Порфирије који је рекао да покајање „није никаква духовна истрага, нити  некакав јуридички процес, где смо ми постављени пред некога пред ким треба да признамо свој промашај и своју кривицу, па да онда добијемо адекватну казну за то. Покајање је, по дефиницији, унутарња потреба сваког човека“.

Владика је говорио и о томе да је покајање радосна туга, затим о исповијести, као и о причешћивању у вријеме пандемије вируса корона.