Online Разговори о вјери: Покајање
22/12/2020
Четрдесетодневни парастос Патријарху Иринеју 29. децембра
24/12/2020

Божићна честитка набискупу Бозанићу

Рођење Христово

Радујмо се увек и свуда догађају Рођења Христовог у коме се открива тајна нашег ослобођења и освећења, каже се у честитки Митрополита Порфирија.

Његово Високопреосвештенство Митрополит загребачко-љубљански Порфирије упутио је 22. децембра честитку надбискупу загребачком кардиналу Јосипу Бозанићу поводом Празника Божића по грегоријанском календару.

Ето, дјевојка ће зачети, и родиће сина,
и надјенуће му име Емануил, што ће рећи: С нама Бог.
(Мт. 1,23).

Узорити господине Kардинале,

Неизрецива топлина, несвакидашњи мир и спокојство, испуњена нада, незаслужена љубав, све нас то обузима у чудесној витлејемској ноћи, када се рађа Онај кога свети апостол и еванђелист Матеј назива Емануилом. Предвечни Син Божији постаје ради нас један од нас. Облачи се у људско тело да би нас обукао у силу са висине (Лк. 24,49).
Повијен у пелене и положен у јасле, напојен млеком од силом Вишњега осењене Дјеве Марије, Његове мајке по телу, а наше по духу, открио нам се као Бог који крајњим смирењем улази у саму срж људске егзистенције, да би све што је својом творачком речју превео из небића у биће, коначно и засвагда увео у вечнобитије Царства Божијег. Стога, радујмо се увек и свуда догађају Рођења Христовог у коме се открива тајна нашег ослобођења и освећења.
Радујући се надолазећем Божићу, упућујем Вама, Узорити господине Kардинале и брате у Христу, Вашем свештенству и пастви, у име свих православних хришћана који живе на простору Републике Хрватске и у своје лично име, најсрдачније честитке уз традиционални празнични поздрав:

МИР БОЖЈИ – ХРИСТОС СЕ РОДИ!
СРЕЋНА И БЛАГОСЛОВЕНА НОВА ГОДИНА!

Митрополит је честитао Божић и свим бискупима у Хрватској и Словенији, као и представницима власти у обе државе.