СПОГ честита дан државности Србије
15/02/2022
Годину дана патријарха Порфирија, уз поруке мира, љубави и конкретне подршке
18/02/2022

Нови свијет нам се открива у сусрету са Господом

У Цркву долазимо да бисмо се сусрели са Сином Божјим који је дошао међу нас, који нам се открива и показује, али и који постаје једно са нама, казао је патријарх Порфирије на Сретење у Београду

 

Патријарх српски Порфирије служио је, у уторак, 2/15. фебруара, на Сретење Господње, Свету литургију у храму Светог Саве у Београду.

Патријарх је у бесједи по Јеванђељу казао да сви народи, али и свако појединачно, без обзира да ли свјесно или несвјесно, чезну за заједницом са Богом и за сусретом са Њим, али и да, без обзира на нечије вештине, снаге или чак врлине, нико сам собом и својим силама и снагама, не може доћи до Бога.

”Бога увек сусрећемо онда када се Он нама открива. Он нам се открива непрестано и на разне начине. Важно је да у себи имамо спознају да нам је Бог потребан, да не можемо без Њега, да Га не можемо досегнути сами, али да не можемо постићи савршенство без Њега, да се не можемо спасити, да не можемо доћи до вечности без заједнице са Њим”, рекао је Његова Светост.

Човјек има потребу за смислом, а то је Логос, Син Божји

”Старац Симеон је чезнуо за Богом. Бог му је обећао да неће умрети док не сретне Спаситеља, Месију. Оног тренутка када је, по обичају јеврејском, Богородица донела Сина Божјег у Јерусалим, Господ је открио Симеону да је у том Детету Месија”. Патријарх је казао да оног тренутка кад се Симеон сусрео са Христом дошло спасење, да је Симеон у том тренутку био спасен.

”Долазимо у Цркву пре свега да бисмо се сусрели са Христом, са Сином Божјим који је дошао међу нас, који нам се открива, који нам се показује, али и више од тога, који постаје једно са нама. Из тог разлога долазимо у Цркву – зато што чезнемо за спасењем, зато што знамо да апсолут, да апсолутни живот, да пуноћа живота, да лепота живота не може бити постигнута и да нема смисла уколико смо ограничени својим рођењем и умирањем. Не само да наш живот нема смисла, уколико је поредак такав, него и ништа око нас нема смисла. Нашом ограниченошћу све постаје ограничено – и људи, и творевина, и космос. Отуда и постоји потреба за смисленим постојањем, за смислом, а његово име јесте Логос. То је Син Божји”, рекао је поглавар Српске Православне Цркве.

Пуноћа живота не може бити постигнута уколико смо ограничени рођењем и умирањем

Његова Светост је казао да оног тренутка кад се са Христом сусретнемо, у нашем животу све постаје другачије. Све се у нама мења. Оног тренутка када у Цркви и кроз Цркву постанемо једно са Христом, ми постајемо нови човек, постајемо други човек, а читава творевина око нас постаје, како каже апостол Павле, нова твар. Наш живот добија нова правила, нове координате”.

”У сусрету са Господом, у нама почиње све да се мења. Открива се нови свет. Јавља се туга због наших промашаја, али и нада и снага због спознаје љубави Божје, да у њој и са њом постајемо силни и моћни, постајемо снажни, постајемо спасени, већ овде и сада. Нека би Господ дао да се у храму Божјем непрестано сусрећемо са Христом и да се у нама, мењајући све, мења се и оно што је око нас, рекао је патријарх Порфирије на Сретење у храму Светог Саве

П.К.