Jeromonah Nikon (Cvetićanin) održao predavanje u Zagrebu
16/12/2019
Praznik Djetinjci u Zagrebu
23/12/2019

Mitropolit Porfirije: Nesigurnost u sebe pretpostavlja sigurnost u ljubav Božiju

U subotu, 21. decembra 2019. godine, u prostorijama Muzeja Srpske Pravoslavne Crkve u Zagrebu održano je četvrto predavanje u božićnom ciklusu predavanja. Predavanje na temu „Uzdanje u Boga“ održao je Njegovo Visokopreosveštenstvo Mitropolit zagrebačko-ljubljanski gospodin Porfirije.

Mitropolit je i ovo svoje predavanje zasnovao na učenju svetog Nikodima Svetogorca i na njegovom tekstu Nevidljiva borba, iz kojeg je pročitao odeljak koji govori o tome da hrišćnin treba svoju nadu da položi na Gospoda i da se nikada ne uzda u samog sebe. Mitropolit je istakao da sveti Nikodim, kao poseban problem čoveka, navodi samouverenost i samoljublje, koje je izvor i uzrok svih strasti i svih naših posrtanja i padova.

Mitropolit je kazao da psiholozi govore o tome da u kodu čovekovom postoje tri važna elementa. "Svaki čovek u sebi ima urođenu sklonost ka bežanju od opasnosti. Drugo je da svaki čovek ima težnju za istraživanjem i upoznavanjem novog. Treće je da svaki čovek ima potrebu da bude priznat i potvrđen. To je ustvari proces individuacije ili sazrevanja ličnosti. Stvar je u tome da, po definiciji čovek ima pogrešnu sliku o sebi i nema ispravno viđenje svoje ličnosti".

Mitropolit je zaključio rekavši da ne treba da se uzdamo u sebe, jer ako se uzdamo samo u sebe mi zatvaramo vrata blagodati Božijoj. Prepuštajući se Bogu kroz veru mi izgrađujemo istinski i pravi kriterijum i merilo u našem životu. Uzdajući se u Hrista počinjemo da jasno procenjujemo da li je zaista u našem životu dobro ili nije, da li nam to koristi ili ne.