Конкурс за упис ученика у Српску гимназију у Загребу
15/06/2020
Човјеку је потребан живи Бог
21/06/2020

Не бјежати од себе

”А ко се одрекне мене пред људима, одрећи ћу се и ја њега пред Оцем својим који је на небесима” (Мт. 10, 33)

 

У обраћању црквеном сабрању, по отпусту недјељне Литургије, коју је 14. јуна служио у Катедралном храму у Загребу, Митрополит Порфирије упозорио је на појаву да православне вјернике сахрањују свештеници друге цркве, па и да они који су били активни припадници црквене заједнице бивају сахрањивани без икаквог опијела.

Истакао је важност сопственог идентитета и указао на опасност од бјежања од онога што јесмо. Христос је тај који нам даје темељни идентитет: Он је наше име и наше презиме, наше тело и крв, Он је нама све.

Према Митрополиту, претварање и глума супротни су речима јеванђеља, које каже: А ко се одрекне мене пред људима, одрећи ћу се и ја њега пред Оцем својим који је на небесима (Мт. 10, 33). Глумом и претварањем затварамо се за благодат Божију.

Онај који хоће да бежи од себе, споља можда неће имати проблема, али шта ће бити у њему, запитао се, истичући да, ономе ко хоће достојанствено да буде човјек нигдје неће бити лако.

Митрополит Порфирије је као примјере навео два догађаја. Недавно је син покојнице православне вјере тражио да православни свештеник обави опијело у мртвачници, кришом, а да испраћај у присуству родбине и пријатеља изврши свештеник друге цркве. Таква пракса била би неприхватљива, не само због чињенице да је новопредстављена била припадник православне црквене заједнице, него и због тога што су два опела непотребна, закључио је Митрополит.

Подсјетио је и на примјер једне баке, ревносне хришћанке, која је готово сваког дана била у цркви.  За њено упокојење црквена заједница сазнала тек након њеног погреба, упркос томе што је свештеник њеним најближим сродницима упутио молбу, док је она била у болници, у тешком стању, да га, у случају њеног упокојења, о томе обавијесте. Тако је бака отишла са овог свијета без присуства оних који су били њени истински сродници, рекао је Митрополит.