Čudo svetog velikomučenika Teodora Tirona, subota, 12. mart
12/03/2022
Patrijarh: Da se postigne mir u Ukrajini
12/03/2022

Naš međusobni odnos pokazuje kakav je naš post

Foto: TV Hram

Vodeći računa o vrsti i količini hrane koju uzimamo vraćamo sebe u unutarnji položaj odnosa u kojem poštujemo prirodu i počinjemo da je cenimo, rekao je patrijarh Porfirije.

 

Na Teodorovu Subotu, 12. marta, u hramu Svetog Georgija u beogradskom naselju Bežanija, Njegova Svetost Patrijarh srpski Porfirije služio je Svetu liturgiju.

Patrijarh je u besjedi po pročitanom jevanđelju rekao da je prva nedjelja posta početak duhovnog putovanja i podviga. Kazao je da se u prvoj nedjelji posta otkriva i smisao spoljašnjeg i unutrašnjeg uzdržanja od svega za šta smo bili vezani i čemu smo bili potčinjeni.

”Uzdržavajući se od određene vrste hrane i svodeći količinu uzimanja hrane na minimum, mi polako počinjemo da vežbamo, da lomimo svoju volju koja je postala komformistička, sladostrasna, koja je dovela sebe do toga da ne može da upravlja sobom nego da zavisi od svega što je spolja i što se najviše vidi u našem odnosu prema hrani. Drugo, u tom odnosu prema hrani projavljuje se naš konzumerski odnos, tj. naš odnos prema tvorevini Božjoj, prema prirodi. Vodeći računa o vrsti i količini hrane koju uzimamo mi vraćamo sebe u unutarnji položaj našeg odnosa u kojem poštujemo sve što je Bog dao, poštujemo prirodu, počinjemo da je cenimo. Došli smo do toga da uvek imamo viška hrane, da razmišljamo o tome šta nam se dopada, šta nam se ne dopada, šta nam je ukusno, šta nam nije ukusno i da to ide do beskrajnih mogućnosti u kojoj sama hrana gubi svoj smisao kao dar od Boga, kao prilika da za ono što primamo od Boga za trpezom Njemu blagodarimo”, rekao je Njegova Svetost.

Postom lomimo svoju komformističku volju 

Poglavar Srpske Pravoslavne Crkve istakao je da je važno voditi brigu o tjelesnom postu, jer je to prva dimenzija posta koja nas priprema za kontrolu sebe i svoje volje, a u cilju oslobađanja u sebi prostora za razvijanje, djelovanje i dejstvovanje darova Božjih.

”Smisao i cilj posta jeste ne samo da se borimo protiv strasti i greha u nama, nego pre svega da dođemo do razvijanja vrlina na koje smo pozvani i za koje imamo potencijal u sebi i da se sve vrline svedu i ovrhune u jednoj jedinstvenoj vrlini, a to je ljubav. ‘Volite jedni druge i po tome će vas svet prepoznati’, kaže Gospod. Prema tome, naš međusobni odnos će pokazati kakva je naša vera u Boga i kakav je naš post. Ako smo postili da bi nam se drugi divili ili sami se sebi divili već smo u startu promašili“, kazao je patrijarh Porfirije.

Njegova Svetost istakao je da post pripada hrišćanskom pogledu na svijet i da to nije dijeta.

”U današnjem Jevanđelju Gospod kaže: ‘Ljubite jedni druge i nemojte da brinite zbog toga što vas drugi preziru’. On kaže i: ‘Ako vas mrzi svet znajte da je mene omrznuo pre vas’. Danas će mnogi reći za nas koji se skromno i smireno trudimo da postimo […], da onda kada nas neko uvredi mi ne želimo da mu uzvratimo, da onda kada nas neko ogovara i optužuje, mi nećemo optuživati i ogovarati njega, ako nam neko nešto otme mi nećemo uzimati njegovo, ako nam neko i kuću sruši, mi nećemo njegovu rušiti, i tako redom… da to naravno nimalo nije jednostavno i običnom ljudskom umu, neoblagodaćenom i neohristovljenom, to ne samo da nije prihvatljivo nego je i neshvatljivo. Ali to je poziv i zapovest Božja! Zato će neko će reći: Ovi žive u prošlim vekovima, oni su zaostali, oni su konzervativni. U najboljem slučaju oni ne razumeju da mi verujemo Hristu, u Reč Njegovu, u Jevanđelje Njegovo, a često nastupaju sa pozicije sile i moći i hoće svoje poglede i kalupe da nametnu i drugima i nama. Zbog toga ih nećemo optuživati, ali ćemo reći da Crkva tj. mi [hrišćani] nismo ni konzervativni ni liberalni. Mi ne čuvamo ni stari sistem vrednosti, ni stari patrijarhalni pogled nas svet, niti se borimo za moderan pristup čoveku i okruženju u kojem živi. U svakom vremenu pripadamo svom vremenu i mi danas pripadamo ovom vremenu i učestvujemo i trudimo se da učestvujemo u svemu onome što je dobro, što je istinsko, što je čestito, ali znamo da je reč Hristova neprolazna”, rekao je patrijarh Porfirije.

P.K.