Intervju Mitropolita Porfirija za Politiku
26/10/2020
Prepodobna Paraskeva proslavljena u Zagrebu
28/10/2020

Mitropolit primio Ambasadora
Španije u Hrvatskoj

Ambasadora Alonsa Deskalara de Masareda je posebno interesovalo sa kojim se izazovima suočava Pravoslavna crkva u vrijeme epidemije.

U ponedjeljak, 26. oktobra, Njegovo Visokopreosveštenstvo Mitropolit zagrebačko-ljubljanski gospodin Porfirije primio je Njegovu Ekselenciju Ambasadora Kraljevine Španije u Republici Hrvatskoj, gospodina Alonsa Deskalara de Masareda (Alonso Dezcallar de Mazarredo).

Razgovarali su o izazovima sa kojima se cijeli svijet susreće suočen sa pandemijom koronavirusa, kao i o položaju Srpske Pravoslavne Crkve u Hrvatskoj. Ambasadora je interesovalo koji su to izazovi sa kojima se suočavaju vjerske zajednice u Hrvatskoj, a posebno Pravoslavna Crkva, u vremenima epidemije.

Mitropolit je govorio o neophodnosti pridržavanja svih mjera propisanih od strane nadležnih državnih organa, ali istovremeno i o važnosti održavanja liturgijskog života jer on predstavlja srž i temelj hrišćanskog identiteta.

Govorilo se i o poziciji koju Srpska Pravoslavna Crkva ima u Republici Hrvatskoj, o izazovima i problemima sa kojima se suočavaju njeni vjernici. Mitropolit je naglasio da pozdravlja svijest o potrebi da se konflikti prevazilaze, koja je sve primjetnija u hrvatskom društvu.

Vladika Porfirije je istakao da vjerske zajednice, a naročito crkve, mogu i treba da doprinesu što boljem razumijevanju ljudi, nezavisno od toga kom narodu i vjeri pripadaju njihovi članovi.

”Insistiranje na polarizaciji Mi i Oni direktno je u suprotnosti sa voljom Hristovom. On nas poziva da budemo jedno jer Crkva je zajednica mnogih ličnosti. Pritom, razlike koje među ljudima i narodima postoje su od neprocjenjive vrijednosti. Ta vrijednost se gubi onda kada različitosti zadržavamo samo za sebe, a aktualizuje se onda kada ih doživljavamo kao odskočne daske za susret sa drugim”, rekao je Mitropolit.

Zaključio je da je većina običnih ljudi otvorena za druge, a da često nesporazumi, izuzev kad ih izazivaju marginalne grupe, dolaze iz krugova političkih i duhovnih elita.