SRCA PREISPUNJENA MUZIKOM
27/11/2017
»IME: DOBRICA PREZIME: NEPOZNATO«
01/12/2017

MITROPOLIT PORFIRIJE NA PROSLAVI
IMENDANA ARHIEPISKOPA JOVANA

Sa crkvenim blagoljepijem proslavljen je praznik svetog Jovana Zlatousta, imendan Njegovog Blaženstva Arhiepiskopa ohridskog i Mitropolita skopskog g. g. Jovana, koji je ujedno i slava Stavropigijalnog manastira Sv. Jovana Zlatousta u Bitolju.

Praznična radost bila je uvećana posetom Njegovog Visokopreosveštenstva Mitropolita zagrebačko-ljubljanskog g. Porfirija, koji je došao na proslavu praznika na poziv Arhiepiskopa Jovana. Na bdenje je došla i grupa vernika iz Grčke, koje je predvodio visokoprepodobni Arhimandrit Nifont, iguman manastira Sv. Nektarija Eginskog u Glifadi, Atina.

Mitropolit Porfirije načalstvovao je na večernjem i jutarnjem bogosluženju bdenja, a Njegovo Blaženstvo Arhiepiskop Jovan načalstvovao je na Arhijerejskoj Liturgiji koja je usledila u nastavku, uz sasluživanje Mitropolita Porfirija i Preosvećenih Episkopa Pravoslavne Ohridske Arhiepiskopije bregalničkog i administratora bitoljskog g. Marka i stobijskog i administratora strumičkog g. Davida i svaštenoslužitelja iz više eparhija Pravoslavne Ohridske Arhiepiskopije, kao i iz Mitropolije zagrebačko-ljubljanske i Mitropolije glifadske u Atini.

Za bogoslužbeno blagoljepije pobrinuli su se pojci hora Mojsije Petrović, pod vođstvom protopsalta Nikole Popmihajlova iz Beograda.

Posle čitanja Evanđelja na Liturgiji besedio je Mitropolit Porfirije.

Na kraju bogosluženja Arhiepiskop Jovan je blagoslovio praznično koljivo, a posle bogosluženja Mitropolit Porfirije izvršio je vodoosvećenje u novoj gostoprimnici, u kojoj je sestrinstvo manastira pripremilo posluženje za sve prisutne.

Izvor: http://www.poa-info.org

Preveo: monah Porfirije