НЕДЕЉА 25. ПО ДУХОВИМА
24/11/2017
МИТРОПОЛИТ ПОРФИРИЈЕ НА ПРОСЛАВИ ИМЕНДАНА АРХИЕПИСКОПА ЈОВАНА
28/11/2017

СРЦА ПРЕИСПУЊЕНА МУЗИКОМ

У суботу, 25. 11. 2017. године, у Сиску у дворани музичке школе одржан је величанствен концерт ”Срца преиспуњена музиком”, на којем су наступили Хор манастира Ковиљ под руководством јерођакона Јеротеја Ковиљца, који су својим узвишеним гласовима пренели на публику један осећај вере и љубави. Концерт су употпуниле сисачки вокални ансамбл Л. И. П. Е., које су традиционалним песмама свог завичаја али и из целог суседства, приближиле световну музику духовној. У име организатора Српске православне црквене општине сисачке, обратио се јереј Веселин Ристић. У свом поздравном говору отац Веселин, пренео је благослов и поздрав Високопреосвећеног Митрополита загребачко-љубљанског Г. Порфирија и између осталог рекао да овај концерт има племенити циљ, да кроз музику обогатимо срца љубављу, да се упознајемо, а да би се упознали морамо разговарати, контактирати, бити у дијалогу, а управо то ћемо најбоље учинити на овај начин кроз музику. Нека наша вечерашња свечаност буде подстрек за дијалог, да се међусобно поштујемо и прихватамо различитости.

Како и сам назив овог изузетног догађаја слови “Срца преиспуњена музиком”, сведочи и препуна дворана музичке школе великог броја публике, који је дошао уживати у незаборавном и несвакидашњем музичком догађају у Граду Сиску. Величанственом концерту присуствовао је доградоначелник Града Сиска г. Марко Кричка, потпредседник жупанијског вијећа српске националне мањине Сисачко-Мославачке жупаније г. Никола Арбутина, протојереј-ставрофор Петар Олујић, јеромонах Никон Цветићанин, протонамесник Богољуб Остојић, јереј Данијел Николић, ђакон Драган Радић, ђакон Бранимир Јокић, игуманија Манастира Јасеновац мати Серафима, г. Бојан Бундало.

Радост верника парохије сисачке употпуњена је у недељу, на празник Светог Јована Златоустог, литургијским сабрањем у Храму Свете Петке у Сиску, коју су служили јереј Веселин Ристић и ђакон Зоран Радић, а својим појањем службу је улепшао хор манастира Ковиљ. На крају Свете литургије присустнима се обратио отац Веселин беседећи на јеванђелску причу о милостивом самарјанину и животу Светог Јована Златоустог, захваливши се и Хору Манастира Ковиљ и оцу Јеротеју на великој љубави и труду што су дошли у Сисак и оставили неизбрисив траг у душама нашег верног народа. Након Свете литургије, дружење је настављено у црквеној сали уз трпезу љубави.