Osvećena kapela svetih novomučenika Jasenovačkih
13/09/2020
Mitropolit u Varivodama: Pomen žrtvama je opomena
28/09/2020

Milorad Dodik posjetio Eparhiju zagrebačko-ljubljansku

REPUBLIKA SRPSKA ĆE POMOĆI OBNOVU SABORNE CRKVE U ZAGREBU SA 100 000 EVRA

Na početku posjete Zagrebu, u srijedu 16. septembra 2020. godine, srpski član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Milorad Dodik posjetio je Mitropoliju zagrebačko-ljubljansku.

Gospodina Dodika je dočekao Mitropolit Porfirije. Uslijedila je posjeta Srpskoj pravoslavnoj opštoj gimnaziji Kantakuzina Katarina Branković. Na sastanku u Duhovnom centru razgovaralo se o stanju Srpske Pravoslavne Crkve i srpske zajednice u Hrvatskoj, kao i o obnovi Sabornog hrama u Zagrebu koji je postradao u zemljotresima 22. marta ove godine.

U izjavi nakon sastanka Mitropolit je rekao da su ljubav i razumijevanje važniji od svega. „Gledali smo šta je to što treba da činimo da bismo ostali to što jesmo, a još dalje da bismo uzrastali u onome što jesmo, pritom, vodeći računa uvek o poštovanju vrednosti svih drugih“, izjavio je Mitropolit.

Član Predsjedništva BiH skrenuo je pažnju na važnost Gimnazije koja je odškolovala nekoliko generacija đaka, dobrih ljudi, koji nastavljaju da se dalje školuju kako bi postali pravi stručnjaci.

Dodik je izjavio da će Republika Srpska pomoći obnovu Saborne crkve u Zagrebu sa 100.000 evra i da je Crkva veoma važna za održavanje srpskog identiteta, kako u Republici Hrvatskoj, tako i bilo gdje u svijetu.