Sv. apostol Jakov, subota, 22. oktobar
22/10/2022
Učenike SPOG-a u Beogradu ugostio Patrijarh Porfirije
23/10/2022

Sv. muč. Evlampije i Evlampija, nedjelja, 23. oktobar

1010_SvetiMuceniciEvlampijeIEvlampija

Sv. muč. Evlampije i Evlampija

Brat i sestra, iz Nikomidije. U vreme jednog strašnog gonjenja hrišćana od cara Maksimijana neki verni iz Nikomidije behu se sklonili iz grada i sakrili. Mlad Evlampije bi poslat u grad da donese hleba. Ušavši u grad vide mladić carsku naredbu o gonjenju i ubijanju hrišćana, nalepljenu na zidu, nasmeja se toj naredbi, smače je i pocepa. Zbog toga odmah bi izveden pred sudiju.

Kada ga sudija poče savetovati, da se odreče Hrista, poče i Evlampije savetovati sudiju, da se on odreče lažnih idola i prizna Hrista kao jedinoga živoga Boga. Tada sudija naredi te ga tukoše dugo dok ga krv ne obli i mučiše drugim ljutim mukama. Čuvši za mučenje svoga brata devica Evlampija dotrča, da i ona zajedno sa bratom primi muke za Hrista. I ona bi bijena dok joj krv ne udari na nos i na usta. Po tom ih baciše u vrelu smolu, pa u zažarenu peć, no oni silom krsnog znamenja i imena Hristova učiniše oganj bezopasnim.

Najzad sv. Evlampiju odsekoše glavu, a sv. Evlampija izdahnu pre posečenja. Još biše pogubljeni 200 hrišćana, koji poverovaše u Hrista videći silu i čudesa sv. Evlampija i sestre njegove. Svi se uvenčaše vencima mučeničkim i pređoše u svoju nebesnu besmrtnu domovinu.