Св. муч. Евлампије и Евлампија, недјеља, 23. октобар
23/10/2022
Св. апостол Филип, понедјељак, 24. октобар
24/10/2022

Ученике СПОГ-а у Београду угостио Патријарх Порфирије

Приликом тродневног боравка у Београду, у Храму Светог Саве, ученике Гимназије Кантакузина Катарина Бранковић примио је Патријарх Порфирије

 

Његова Светост Патријарх српски Порфирије угостио је, у суботу, 22. октобра 2022. године, у храму Светог Саве на Врачару, ученике Српске православне Гимназије Кантакузина Катарина Бранковић из ЗагребаУченици праћени директором Школе, протојерејем-ставрофором Слободаном Лалићем и наставницима Гимназије, налазе се у тродневном обиласку Београда, приликом ког су, поред Храма Светог Саве, посјетили и београдски сајам књига и музеј Николе Тесле.

Патријарх Порфирије је у Храму Светог Саве дочекао и поздравио госте указавши им да је храм Светог Саве сабирно мјесто српског народа:

„Колико сам радостан што сте овде, мислим да нема разлога да вам објашњавам, а сигуран сам да сте и ви у истој мери радосни. Ово је саборни храм нашег православног народа и где год да наши православни Срби живе овде им је извориште и корен. Овде им је и сабирно и саборно место, али пре свега место молитве за мир свим људима и међу свим људима, место молитве за добро свим људима и међу свим људима, једном речју, место молитве да ми и сви људи света буду оно што Бог хоће од људи, а то је да имамо спознају да су сви људи позвани да буду не само пријатељи међусобно, него и много више од тога, а то је да буду браћа. Сам тај позив по себи довољан је да објасни зашто постоји овај храм и зашто уопште постоје храмови у хришћанству, али и у свим другим народима и у свим другим верама без обзира на то о којој се вери ради. Ја вас с радошћу поздрављам, а ако Бог да видећемо се ускоро, за неколико дана, и у Загребу, у нашој Гимназији. Живели и нека вас Господ све благослови“, казао је Патријарх ученицима и наставницима Гимназије.

Извор: spc.rs