Како ћете без вође пронаћи пут за Небо?
18/01/2022
Свети Јован Крститељ, четвртак, 20. јануар
20/01/2022

Богојављење, сриједа 19. јануар

Богојављење, сриједа 19. јануар

Богојављење

По повратку из Египта у ком је провео рану младост, Господ Исус Христос одрастао је у Галилеји, у граду Назарету. До тридесете године скривао је од људи силу и премудрост свога Божанства, јер код Јевреја никоме није било допуштено да прије тридесете године обавља учитељску или свештеничку службу.

У Назарету је Христос живио са пречистом Мајком својом и са праведним Јосифом дрводељом, уз кога се бавио столарским занатом. Када је Христос напунио тридесет година, доспјело је вријеме да се јави Израиљу. Тада се јавио Бог Јовану Претечи који је живио у пустињи, и послао га да на ријеци крштава водом.

Јован је послушао ријеч Божју и отишао у крај јордански проповиједајући крштење покајања за опроштење гријехова. Долазили су му из све Јудејске земље, као и Јерусалимљани, а он би их крштавао све у ријеци Јордану док су исповиједали гријехе своје.

Тада је дошао и Исус из Галилеје на Јордан к Јовану да га овај крсти. Дошао је тад након што је Јован најавио народу за Њега, говорећи: Иде за мном јачи од мене, пред ким нисам достојан сагнути се и одријешити ремена на обући Његовој. Ја вас крстих водом, а он ће вас крстити Духом Светим .

Послије тих Крститељевих ријечи дошао је Исус да се крсти, иако My крштење није било потребно. Међутим, као Онај који је узео на себе гријехе цијелога свијета, Христос је дошао на ријеку да их спере крштењем.

Дошао је на воду да освети природу воде. Дошао је да се крсти да би нам устројио купељ светога крштења. Дошао је Јовану, да би он био свједок који је видио Духа Светога гдје силази на крштаваног, и чуо глас Очев с неба.

Јован му је бранио говорећи: Ти треба мене да крстиш, а ти ли долазиш к мени? и захтјевао да Исус њега крсти, јер се и сам налази у прародитељском гријеху. Господ му је одговорио: Остави сад, јер тако нам треба испунити сваку правду.

И пошто се Христос крстио, одмах је изашао из воде, не задржавши се у њој. Јер се прича да је свети Јован Крститељ, свакога човјека кога је крштавао погружавао до гуше у воду, и држао га под водом док све гријехе своје не би исповиједио. Тада би га пуштао, а крштени би излазио из воде. Христос, пошто није имао греха, није се задржао у води, због чега Јеванђеље и каже да одмах изиђе из воде.

Кад је Господ излазио из ријеке, отворила су ce небеса. Муњелика свјетлост синула је одозго, а Дух Божји у виду голуба сишао је на Исуса. Као што је у дане Потопа голубица Ноју донијела вијест о опадању воде, тако и овдје облик голуба објавио престанак потопа гријехова. Дух Свети јавио се у голубијем обличју јер је то птица чиста, човјекољубива, кротка и незлобива.

Док је Дух Свети силазио као голуб на Исуса Христа, чуо се глас с неба како говори: Ово је Син мој љубљени који је по мојој вољи.

Фреска из манастира Дечана: blagofund.org

Дневна читања на Богојављење, 6/19 јануар

Посланица светог апостола Павла Титу
(зач 302)

Тит 2, 11-14; 3, 4-7 Чедо Тите, јави се благодат Божија спасоносна свима људима,

Која нас учи да се одречемо безбожности и земаљских пожуда, и да поживимо разборито, праведно и побожно у садашњем вијеку,

Очекујући блажену наду и јављање славе великога Бога и Спаса нашега Исуса Христа,

Који даде себе за нас да би нас искупио од свакога безакоња, и да очисти за себе народ изабрани који ревнује у добрим дјелима.

А када се јави доброта и човекољубље Бога, Спаситеља нашега,

Не за дјела праведна која ми учинисмо, него по својој милости спасе нас бањом новога рођења и обновљења Духом Светим,

Којега изли на нас обилно кроз Исуса Христа Спаситеља нашега,

Да бисмо, оправдани његовом благодаћу, постали насљедници живота вјечнога као што се надамо.

Јеванђеље по Матеју
(Зач. 6)

Мт. 3, 13-17 У вријеме оно, дође Исус из Галилеје на Јордан Јовану да га овај крсти.

А Јован му брањаше говорећи: Ти треба мене да крстиш, а ти ли долазиш мени?

А Исус одговори и рече му: Остави сада, јер тако нам треба испунити сваку правду. Тада га остави.

И крстивши се Исус изиђе одмах из воде; и гле, отворише му се небеса, и видје Духа Божијега гдје силази као голуб и долази на њега.

И гле, глас са небеса који говори: Ово је Син мој љубљени који је по мојој вољи.