Mitropolit Porfirije posjetio zatvorenike
12/12/2019
Mitropolit Porfirije: Nesigurnost u sebe pretpostavlja sigurnost u ljubav Božiju
23/12/2019

Jeromonah Nikon (Cvetićanin) održao predavanje u Zagrebu

U subotu, 14. decembra 2019. godine, u svečanoj sali Muzeja Srpske Pravoslavne Crkve u Zagrebu, održano je treće predavanje u okviru Božićnjeg ciklusa predavanjâ. Predavanje je, po blagoslovu Mitropolita Porfirija, održao jeromonah otac Nikon (Cvetićanin) na temu: Poslušanje u Crkvi.

Otac Nikon je na samom početku zablagodario Mitropolitu Porfiriju na ukazanom poverenju, ali i svima koji su se odazvali na poziv. Odmah potom otac Nikon je izneo mnoštvo primera, kako iz Starog i Novog Zaveta, tako i iz veoma bogate patrističke tradicije, koji govore o tome šta je poslušanje i zbog čega se ono smatra majkom svih vrlina. Navodeći čuvenu i svima dobro poznatu asketsku izreku da je "poslušanje veće od posta i molitve", otac Nikon je rekao da imamo mnogo primera iz Starečnika u kojima se ističe da molitva i post, ako nisu propraćeni poslušanjem, ne donose duhovnu korist onima koji ih praktikuju.

Zaključujući svoje izlaganje, otac Nikon je naglasio da je poslušanje Hristovo izraz njegove ljubavi. On je poslušan Ocu svome do same smrti na Krstu, jer je i sam rekao: "od ove ljubavi niko nema veće, da ko život svoj položi za prijatelje svoje. Mora se napomenuti da je Hristos poslušan ne samo Bogu Ocu, nego i majci, pravednom Josifu, apostolima... te i nama svima je sluga ponaosob. Čovek samovoljan je ujedno i samodovoljan, nema potrebe za zajednicom, za iskrenim opštenjem, te ostaje u svom malom, ograničenom svetu. Čovek poslušan kroz svoje poslušanje potvrđuje svoju ljubav, opšti sa bližnjim, otvara se volji Oca nebeskog, otvara se za večnost, za beskonačnost".

Posle predavanja, kao i obično, usledila je diskusija u kojoj su prisutni postavljali pitanja na koja je otac Nikon sa strpljenjem veoma mudro odgovarao.