SAOPŠTENJE SA SASTANKA MEŠOVITE KOMISIJE HBK I SPC
22/04/2017
Tomina nedelja 24. 4. 2017, u hramu Sv. Ćirila i Metodija u Mariboru, Njegovo Visokopreosveštenstvo Mitropolit zagrebačko- ljubljanski G. Porfirije,
MITROPOLIT PORFIRIJE U MARIBORU
24/04/2017

JASENOVAČKI NOVOMUČENICI

Proboj poslednjih logoraša 22. aprila 1945. godine i Jasenovački Novomučenici su molitveno i liturgijski proslavljeni u Mlaki, u Episkopiji Pakračko-slavonskoj. Liturgijom su načelstvovali Njihova Visokopreosveštenstva Mitropolit Crnogorsko-primorski g. Amfilohije i Mitropolit Zagrebačko-ljubljanski g. Porfirije zajedno sa Njegovim Preosveštenstvom Episkopom Pakračko-slavonskim g. Jovanom.

Nakon Liturgije i osveštanja konaka sestrinstva manastira Jasenovac od strane Njegovog Visokopreosveštenstva Mitropolita Porfirija, Preosvešteni vladika Jovan je zajedno sa Arhijerejima Srpske Pravoslavne Crkve, visokim zvanicama iz Republike Hrvatske, Republike Srbije i Republike Srpske, klirom i vernim narodom obišao skoro otkrivenu ustašku bolnicu u selu Jasenovac. Pomenuta bolnica se nalazi na imanju porodica Trivunčić i Klincov, a sastoji se od udžerice u kojoj su obitavili lekari-logoraši, Jevreji, i štaglja čije su prostorije korišćenje za lečenje ustaških čuvara logora.