ПАТРИЈАРХ СРПСКИ ИРИНЕЈ У МЛАКИ
22/04/2018
НАСТАВА У ПРИРОДИ – МАНАСТИР ОРАХОВИЦА
27/04/2018

ИЗЛЕТ ПОЛАЗНИКА ВЈЕРОНАУКЕ
ИЗ ЗАГРЕБА

У суботу 21. априла 2018. године, полазници вјеронауке из Загреба, предвођени протонамјесником Богољубом Остојићем и вјероучитељицом Ранком Бркић, ишли су на једнодневни излет до Карловца и манастира Пресвете Богородице Тројеручице у Доњем Будачком.

Тог суботњег јутра, код Главног колодвора, окупило се 27-оро малишана, док су најмлађи од њих ишли у пратњи родитеља. Дан је био ведар и топао. Након доласка у Карловац, отишли смо у Слатководни акваријум „Aquatica“. Ту нас је дочекао водич Ален, који је својим интерактивним приступом и занимљивом причом о граду на четири ријеке, као и о самом акваријуму, држао пажњу својих малих слушалаца. Током обиласка акваријума дјеца су се упознала са веома богатим подводним животом хрватских ријека. Поставка је линеарна, и прати ток једне ријеке, од извора до ушћа, укључујући и вјерно дочарана пећинска и мочварна станишта. Након акваријума посјетили смо православну цркве Светог Николаја.

У Карловцу смо провели још неко вријеме, шетали улицама града и окријепили се ручком, након чега смо се упутили ка манастиру у Доњем Будачком. Вријеме тамо проведено био је празник за нашу дјецу. После упознавања са домаћином, оцем Наумом, и кратког освјежења на трему конака, дјеца су уживала у игри на отвореном. Имали су прилику да осјете мирис прољећа на селу и виде изблиза манастирске овце, козе и срне. Отац Наум је, потом, у манастирском храму дјеци причао о разликама између живота у манастиру и живота у граду и одговарао на њихова питања. Након што смо узели благослов од нашег домаћина, кренули смо ка Загребу.

Дјеца су на крају дана била пуна утисака са излета. То је била лијепа прилика, како да стекну нова знања, тако и да се међусобно друже и једни друге боље упознају.