СУСРЕТ ПОЛАЗНИКА ВЕРОНАУКЕ ИЗ ЉУБЉАНЕ И МАРИБОРА
22/04/2018
ИЗЛЕТ ПОЛАЗНИКА ВЈЕРОНАУКЕ ИЗ ЗАГРЕБА
25/04/2018

ПАТРИЈАРХ СРПСКИ ИРИНЕЈ У МЛАКИ

Његова Светост Патријарх српски г. Иринеј поручио је 22. априла 2018. године у Млаки код Јасеновца да српски народ не сме заборавити своје жртве, међу којима је више од 20 хиљада убијене деце у Млаки и усташком систему логора Јасеновац, али да хришћански народ мора праштати.

-Овде су убијани најневинији - деца. Ово је света земља натопљена крвљу Светих мученика јасеновачких, рекао је патријарх Иринеј након што је освештао обновљени храм Светог пророка Илије у Млаки и служио свету архијерејску Литургију. Патријарх је истакао да је за српски народ важно што је храм у Млаки васкрсао. -Зато се Срби са овог подручја требају вратити на свету земљу, у вековна огњишта, додао је патријарх Иринеј и подсетио да су у 20. веку, времену науке и развоја, страдали Срби, Јевреји, Роми и антифашисти из других народа, а на најсвирепији начин су убијана деца и жене.

-Можемо само замислити како је било када измучена деца призивају родитеље, а бездушни човек им сече главе, вади очи и мучи их, казао је Патријарх и нагласио да ће Бог судити онима који су починили зверства. -Крвнички су убијани и чланови породице Тесла. Наша стратишта се налазе свуда и зато наше жртве не смеју бити заборављене, рекао је патријарх Иринеј.

Његовој Светости саслуживали су Митрополити црногорско-приморски г. Амфилохије и загребачко-љубљански г. Порфирије и Епископи славонски г. Јован, бихаћко-петровачки г. Сергије и умировљени г. Атанасије.

Светој архијерејској Литургији присуствали су председник Народне скупштине Републике Српске г. Недељко Чубриловић, изасланик председника Републике Српске г. Миладин Драгичевић, изасланик српског члана Председништва БиХ г. Миленко Ристић, министар просвете и културе Републике Српске г. Дане Малешевић, амбасадор Србије у Хрватској гђа Мира Николић, као и велики број верника. На молитвеном сећању поводом 73 године од пробоја јасеновачких логораша и освећењу храма Светог пророка Илије у Млаки, општина Јасеновац, присутне су биле бројне новинарске екипе.

Обнову цркве Светог пророка Илије у Млаки иницирао је Секретаријат Владе Републике Српске за вере.

Село Млака било је у Другом светском рату сабирни центар логора Јасеновац за жене и децу са Козаре. Дневно је од глади, врућине и заразних болести умирало више од тридесеторо деце. У селу Млака, удаљеном 12 километара од Јасеновца, пре Другог светског рата живело је око 1.500 становника. Комплетно становништво, међу којима и 250 деце, у пролеће 1942. године одведено је у логоре.

Извор: ТВ Храм