Najveća epidemija je glad
28/06/2020
Mitropolit Porfirije posetio Eparhiju slavonsku
11/07/2020

Ispraćaj ”generacije sa karakterom”

Maturanti gimnazije Katarina Kantakuzina Branković: ”Vraćaćemo se školi uvijek, kao svom drugom domu”.

 

Večernjim bogosluženjem u subotu 4. jula, koje je služio protosinđel Venijamin (Kovačić), u školskoj kapeli Svetog Save, počela je svečanost ispraćaja dvanaeste generacije maturanata Srpske pravoslavne opšte gimnazije Katarina Kantakuzina Branković. Maturanti i njihovi roditelji večernjem su prisustvovali na platou ispred kapele, uz pridržavanje mjere fizičke distance.

Ispraćaj maturanata nastavljen je u svečanoj sali škole. Đacima se obratio direktor Gimnazije protojerej-stavrofor Slobodan Lalić. Čestitao im je na uspjesima koje su postizali tokom školovanja. Istakao je da je ova generacija školu učinila vidljivom i prepoznatljivom u društvu.

Pokrovitelj škole, Njegovo visokopreosveštenstvo Mitropolit zagrebačko-ljubljanski Porfirije, učenicima je poručio da, kao što su ostavili trag u školi koju su završili, ostavljaju i duboke tragove u sredinama u kojima će živjeti.

Pored radosti koju osećamo na današnji dan, postoji i blaga tuga, osećanje žala zbog razdvajanja od onih sa kojima ste delili dobro i zlo, kako sa drugovima i drugaricama, tako i sa profesorima, rekao je Mitropolit. Etapa koja se završila u vašim životima, istovremeno je i novi početak.

Tamara Gojković i Aleksandar Medić su se u ime maturanata zahvalili prisutnima. Zablagodarili su Mitropolitu na pažnji i ljubavi koju im je ukazivao tokom školovanja, razrednici Svetlani Kilibardi i profesorima koji su ih prema njihovim riječima pripremali ne samo za testove i ispitivanja, nego i za život. Bili su nam ne samo nastavnici, nego i drugi roditelji, rekli su učenici. Vraćaćemo se uvek našoj školi kao našem drugom domu.

Maturantima i roditeljima obratila se i razredni starješina, profesorka fizičkog vaspitanja Svetlana Kilibarda. Istakla je da je zbog epidemiološke situacije proslava organizovana u poslednji čas i da je uobičajena zabava u organizaciji škole odgođena. U emotivnom govoru, profesorka Kilibarda, koja u školi radi od osnivanja, naglasila je da je riječ o najboljoj generaciji koju pamti. Kroz razred je prošlo 23 đaka, a njih 18 je završilo SPOG.

Razredni starješina je nazvala generaciju koja završava generacija sa karakterom, sa kojom je bilo zadovoljstvo raditi. Nakon posljednje prozivke, saopštena je i odluka Nastavnog vijeća o učeniku generacije. Po prvi put je napravljen presedan i trojica đaka ponijeli su ovu titulu – Novak Tepšić, Đorđe Subotić i Aleksandar Medić. Sva trojica su, pored toga što su bili odlični učenici tokom sve četiri godine, išli na brojna takmičenja i učestvovali na mnogim vannastavnim aktivnostima. Izgrađujući sebe i stičući nova znanja, radili su na reputaciji škole u društvu.

Učenicima je podijeljena novčana donacija porodice Vucelić iz SAD-a i gospođe Zore Plejić iz Hrvatske, a uručene su i pohvalnice đacima koji su učestvovali na takmičenjima.