Највећа епидемија је глад
28/06/2020
Митрополит Порфирије посетио Епархију славонску
11/07/2020

Испраћај ”генерације са карактером”

Матуранти гимназије Катарина Кантакузина Бранковић: ”Враћаћемо се школи увијек, као свом другом дому”.

 

Вечерњим богослужењем у суботу 4. јула, које је служио протосинђел Венијамин (Ковачић), у школској капели Светог Саве, почела је свечаност испраћаја дванаесте генерације матураната Српске православне опште гимназије Катарина Кантакузина Бранковић. Матуранти и њихови родитељи вечерњем су присуствовали на платоу испред капеле, уз придржавање мјере физичке дистанце.

Испраћај матураната настављен је у свечаној сали школе. Ђацима се обратио директор Гимназије протојереј-ставрофор Слободан Лалић. Честитао им је на успјесима које су постизали током школовања. Истакао је да је ова генерација школу учинила видљивом и препознатљивом у друштву.

Покровитељ школе, Његово високопреосвештенство Митрополит загребачко-љубљански Порфирије, ученицима је поручио да, као што су оставили траг у школи коју су завршили, остављају и дубоке трагове у срединама у којима ће живјети.

Поред радости коју осећамо на данашњи дан, постоји и блага туга, осећање жала због раздвајања од оних са којима сте делили добро и зло, како са друговима и другарицама, тако и са професорима, рекао је Митрополит. Етапа која се завршила у вашим животима, истовремено је и нови почетак.

Тамара Гојковић и Александар Медић су се у име матураната захвалили присутнима. Заблагодарили су Митрополиту на пажњи и љубави коју им је указивао током школовања, разредници Светлани Килибарди и професорима који су их према њиховим ријечима припремали не само за тестове и испитивања, него и за живот. Били су нам не само наставници, него и други родитељи, рекли су ученици. Враћаћемо се увек нашој школи као нашем другом дому.

Матурантима и родитељима обратила се и разредни старјешина, професорка физичког васпитања Светлана Килибарда. Истакла је да је због епидемиолошке ситуације прослава организована у последњи час и да је уобичајена забава у организацији школе одгођена. У емотивном говору, професорка Килибарда, која у школи ради од оснивања, нагласила је да је ријеч о најбољој генерацији коју памти. Кроз разред је прошло 23 ђака, а њих 18 је завршило СПОГ.

Разредни старјешина је назвала генерацију која завршава генерација са карактером, са којом је било задовољство радити. Након посљедње прозивке, саопштена је и одлука Наставног вијећа о ученику генерације. По први пут је направљен преседан и тројица ђака понијели су ову титулу – Новак Тепшић, Ђорђе Суботић и Александар Медић. Сва тројица су, поред тога што су били одлични ученици током све четири године, ишли на бројна такмичења и учествовали на многим ваннаставним активностима. Изграђујући себе и стичући нова знања, радили су на репутацији школе у друштву.

Ученицима је подијељена новчана донација породице Вуцелић из САД-а и госпође Зоре Плејић из Хрватске, а уручене су и похвалнице ђацима који су учествовали на такмичењима.