Патријарх проводи тримирје у Пећкој патријаршији
15/03/2021
Патријарх Порфирије: ”Христос је наш став”
22/03/2021

Интервју Патријарха Порфирија за ХРТ

Фото: дневник / ХРТ

”У шали кажем да сам патријарх Београда, Загреба и Љубљане Срба, Хрвата и Словенаца”, рекао је патријарх у интервјуу за ХРТ.

 

”Да бисмо надишли предрасуде, важно је да разумемо једни друге. Како бисмо разумели једни друге, потребно је да се упознамо, а да бисмо се упознали, морамо имати комуникацију, морамо имати однос. Тако да свој боравак и свој живот у Хрватској, коју нећу напустити и нисам напустио, осећам и као велики дуг, најпре Богу, а онда и људима који живе у Хрватској. У том смислу на првом месту православним Србима, а онда у истој мери Хрватима, католицима, муслиманима, Жидовима, с којима сам делио искуства и добро и зло, и многим људима који заправо немају никакав однос према било којој вери”, рекао је патријарх Порфирије, с којим је у Београду разговарао новинар Хрватске радиотелевизије Драган Николић. Одломак интервјуа емитован је 19. марта, у склопу дневника Хрватске телевизије.

Патријарх је казао и да је с извјесном тугом доживио одлазак из Хрватске и напоменуо да ће до даљњег, док се не одреди нови митрополит, да администрира Епархијом загребачко-љубљанском. ”Тако да у шали кажем да сам патријарх Београда, Загреба и Љубљане  Срба, Хрвата и Словенаца”, додао је.

Упитан о раду мјешовите комисије католичких и православних стручњака за заједничко разматрање личности кардинала Алојзија Степинца, патријарх Порфирије је рекао да је рад у комисији био плодoтворан и да је дијалог био отворен и братски, те да је ”свако боље упознао разлоге оне друге стране”. Истовремено је истакао жаљење због тога што је свака страна остала на својим позицијама.