ARHIJEREJSKA LITURGIJA U MANASTIRU MARČA
30/07/2017
USTOLIČEN EPISKOP MILEŠEVSKI G. ATANASIJE (RAKITA)
06/08/2017

ILINDAN U ZAGREBU

Svetom arhijerejskom Liturgijom u Zagrebu svečano je proslavljen spomen na svetog proroka Iliju-Ilindan. Njegovom Visokopreosveštenstvu Mitropolitu zagrebačko-ljubljanskom g. dr Porfiriju sasluživali su na svetoj Liturgiji sveštenici i đakoni Sabornog hrama.

Po blagoslovu Mitropolita, prigodnom besedom, vernicima se obratio protojerej Marko Nogić. Govoreći o životu i o vremenu u kojem je živeo sveti prorok Ilija, prota Marko osvrnuo se i na savremeni svet i civilizaciju rekavši da sve ono što je novo ne treba odmah i precenjivati, kao da ni sve ono što je staro i nasleđeno ne treba potcenjivati, istakavši veru, moral i običaj kao postojane i trajne vrednosti.

.

.

.

SVETI PROROK ILIJA

.

Bogovidac, čudotvorac, revnitelj vere Božje, sveti Ilija bi rodom od plemena Aronova iz grada Tesvita, zbog čega je prozvat Tesvićanin. Kad se Ilija rodi, otac njegov Savah vide angele Božje oko deteta, kako ognjem dete povijaju i plamen mu daju da jede. To bi predznamenje Ilijinog plamenog karaktera i njegove bogodane sile ognjene. Svu mladost svoju proveo je u bogomisliju i molitvi, povlačeći se često u pustinju, da u tišini razmišlja i moli se. U to vreme carstvo jevrejsko beše razdeljeno na dva nejednaka dela: carstvo Judino obuhvatajući samo dva plemena, Judino i Venijaminovo, sa prestonicom u Jerusalimu, i carstvo Izrailjevo obuhvatajući ostalih 10 plemena sa prestonicom u Samariji.

Prvim carstvom vladahu potomci Solomonovi, a drugim potomci Jerovoama, sluge Solomonova. Najveći sukob imaše prorok Ilija sa Izrailjskim carem Ahavom i njegovom opakom ženom Jezaveljom. Jer ovi se klanjahu idolima i odvraćahu narod da služi Bogu jedinome i živome Pri tom još Jezavelja, kao Sirijanka, nagovori muža te podiže hram Sirijskome Bogu Vaalu, i odredi mnoge sveštenike na službu tome lažnom bogu. Velikim čudesima Ilija dokaza silu i vlast Božju: on zatvori nebo, te ne bi kiše tri godine i šest meseci; spusti oganj s neba i zapali žrtvu Bogu svome, dok žrečevi Vaalovi to ne mogoše učiniti; svede kišu s neba molitvom svojom; čudesno umnoži brašno i ulje u kući udovice u Sarepti, i vaskrse joj umrlog sina, proreče Ahavu, da će mu psi krv lizati, i Jezavelji, da će je psi izesti, što se i dogodi; i druga mnoga čudesa učini i događaje proreče.

Na Horivu razgovaraše s Bogom i ču glas Božji u tihom svetlom povetarcu. Pred smrt uze Jeliseja i odredi ga za naslednika u proročkom zvanju; svojim ogrtačem preseče vodu u Jordanu; i najzad bi uzet na nebo u ognjenim kolima sa ognjenim konjima. Na Tavoru javio se zajedno s Mojsejem Gospodu našem Isusu Hristu. Pred kraj sveta opet će se Ilija javiti, da suzbije silu Antihristovu (Otkrovenje Jovanovo 11).