ИЗЛОЖБА ПОВОДОМ ПРОСЛАВЕ СЕДАМ ВЕКОВА МАНАСТИРА КРУПЕ
28/07/2017
ИЛИНДАН У ЗАГРЕБУ
02/08/2017

АРХИЈЕРЕЈСКА ЛИТУРГИЈА У
МАНАСТИРУ МАРЧА

У недељу, 17/30. јула 2017. године, Његово Високопреосвештенство Митрополит загребачко-љубљански Г. др Порфирије служио је Божанствену Литургију у капели Светих Архангела на месту где се налазио храм историјског манастира Марча.

Његовом Високопреосвештенству саслуживали су протосинђел Венијамин (Ковачић), јеромонах Никон (Цветићанин), јереј Далибор Петковић и ђакон Бранимир Јокић. На Божанственој Литургији учествовало је неколико десетина верника. После Литургијског славља уследио је обред благосиљања славског колача и помен за све упокојене епископе марчанске, те за све игумане и монахе који су се подвизавали у манастиру Марча.

По завршетку свете Литургије Митрополит је остао у дужем срдачном разговору са својим епархиотима уз послужење које су припремили и донели верници.

Манастир Марча је подигао митрополит дабробосански Гаврило Аврамовић који је пребегао из Босне заједно са седамдесет монаха из манастира Рмањ између 1578. и 1588. Манастир је био посвећен Светим Архангелима и био центар духовног живота православних Срба у подручју Вараждинске крајине. Због свог значаја био је и центар српског политичког живота. Као такав постао је мета, у то време изразито снажне аустроугарске политике унијаћења. У манастир је 1671. године доведен први унијатски епископ. Тек 1737. Марча је враћена Српској православној Цркви да би већ наредне, 1738. поново била предата у руке унијата. Православни народ није могао да прихвати чињеницу да се светиња поново одузима те у ноћи 17/28. јуна 1739. Марча бива запаљена како не би било могуће да се у њу населе унијатски монаси. Исте године почиње обнова манастира Марча која је обновљена у наредних неколико година. Бечка политика унијаћења која није јењавала доводи до насилног одузимања манастира 1753. године. На молбу српских вођа царица Марија Терезија у њега не насељава унијатске монахе него латинске монахе пијаристе који су се из манастира одселили после неколико година, али су користили манастирско имање. После њиховог одласка манастир је постепено пропадао до потпуног урушавања. На месту где се налазио манастирски храм данас стоји мала капела посвећена Светим Архангелима и око ње се окупља православни народ особито о празнику Сабора Светог Архангела Гаврила.

Историја манастира Марча јесте верни приказ историје православног народа у Крајини који је био спреман да по цену живота сачува своју веру и због тога стално пролазио кроз многа и тешка искушења.