”Rat – poraz svih”
04/08/2020
Preobraženje u Zagrebu
18/08/2020

Hramovna slava u Salniku

U nedelju 9. avgusta, u selu Salnik pokraj grada Svetog Ivana Zeline, proslavljena je hramovna slava – Sveta Prepodobnomučenica Paraskeva, u narodu poznatija kao Trnova Petka. Njen spomen, koji se proslavlja 8. avgusta / 26. jula, kao i svake godine, u ovoj parohiji praznuje se u najbliži nedeljni dan.

Božanstvenu liturgiju služio je protonamesnik Bogoljub Ostojić, uz sasluživanje đakona Petra Kozakijevića. Domaćin, jerej Đorđe Filipović je pojao, a verni narod iz okolnih sela tradicionalno se okupio da u salničkom hramu liturgijski proslavi praznik prepodobnomučenice Paraskeve.

Salnička parohija jedna je od najstarijih na području Zagrebačko-ljubljanske eparhije. Sadašnji hram podignut je 1932. godine, na mestu na kom se nalazila crkva iz prve polovine 16. veka. U nekada samostalnoj parohiji Salnik danas služi križevački paroh, a pravoslavnih stanovnika u ovom selu više nema.Za vreme Drugog svetskog rata, mnogi hrišćani pravoslavne vere prešli su u katoličanstvo, jedni su deportovani u Srbiju, a drugi ubijeni tokom rata. U blizini crkve, na groblju, nalazi se spomenik žrtvama ustaškog terora.

Iako se u ovoj crkvi Liturgija služi jednom godišnje, otac Đorđe se, uz pomoć parohijana, o njoj stara tokom cele godine. Hram je u potpunosti obnovljen, a prošle godine je iznad ulaza postavljena mozaička ikona svete Petke.