”Рат – пораз свих”
04/08/2020
Преображење у Загребу
18/08/2020

Храмовна слава у Салнику

У недељу 9. августа, у селу Салник покрај града Светог Ивана Зелине, прослављенa је храмовна слава – Света Преподобномученица Параскева, у народу познатија као Трнова Петка. Њен спомен, који се прославља 8. августа / 26. јула, као и сваке године, у овој парохији празнује се у најближи недељни дан.

Божанствену литургију служио је протонамесник Богољуб Остојић, уз саслуживање ђакона Петра Козакијевића. Домаћин, јереј Ђорђе Филиповић је појао, а верни народ из околних села традиционално се окупио да у салничком храму литургијски прослави празник преподобномученице Параскеве.

Салничка парохија једна је од најстаријих на подручју Загребачко-љубљанске епархије. Садашњи храм подигнут је 1932. године, на месту на ком се налазила црква из прве половине 16. века. У некада самосталној парохији Салник данас служи крижевачки парох, а православних становника у овом селу више нема.За време Другог светског рата, многи хришћани православне вере прешли су у католичанство, једни су депортовани у Србију, а други убијени током рата. У близини цркве, на гробљу, налази се споменик жртвама усташког терора.

Иако се у овој цркви Литургија служи једном годишње, отац Ђорђе се, уз помоћ парохијана, о њој стара током целе године. Храм је у потпуности обновљен, а прошле године је изнад улаза постављена мозаичка икона свете Петке.