Sveti Nikolaj – pastir dobri stadu svome
18/12/2021
Vladika Luka usnuo u Gospodu
20/12/2021

Gramofonska ploča – knjiga i muzički događaj

Sajam vinila u dvorištu Crkvene opštine Zagreb

Sajam vinila u dvorištu Crkvene opštine Zagreb

Treći ovogodišnji sajam gramofonskih ploča održan je u prostoru zagrebačke Crkvene opštine

 

U dvorištu Crkvene opštine Zagreb, u petak 17. decembra, održan je sajam gramofonskih ploča. Od ranih jutarnjih časova pa do kraja tog hladnog, ali sunčanog petka, mnogi ljubitelji zvuka vinila okupljali su se oko četiri štanda sa polovnim, kao i novim gramofonskim pločama. 

Ova manifestacija održava se već treći put ove godine u zajedničkoj organizaciji Woodstock Record Shop-a, Didi Sound-a iz Zagreba i Crkvene opštine. 

Darko Mikulec, jedan od organizatora, kazao nam je da je iznenađen time što su i mlađe generacije prigrlile gramofonske ploče. On smatra da za to nisu zaslužni njihovi roditelji, već da su ih sami otkrili iz ljubavi prema muzici, ali i zbog istančanog slušalačkog senzibiliteta. Naveo je iznenađujući globalni trend rasta prodaje vinila i kazao da je u prvih šest mjeseci tekuće godine njihova prodaja u svijetu porasla za preko 100 procenata.

”Prednost vinila je u toplijem zvuku u odnosu na kompakt diskove”, kazao je Mikulec i rekao da je ”svaka ploča istovremeno i knjiga i muzički događaj”, te da je riječ o jedinstvenoj cjelini koja je upravo zbog toga nezamjenjiva. Istakao je i da vinile kupuju, pored mladih, i starije generacije koje nikad nisu odustale od gramofonskih ploča.

P.K.