Pomoć Beograda stradalima u zemljotresu
31/12/2020
Zagrljaj drugog je lijek
03/01/2021

Episkopi posjetili mjesta
pogođena zemljotresom

Posjeta Petrinji.

Trojica vladika postradalima pružili riječi ohrabrenja i utjehe, a sa sveštenicima dogovorili raspodjelu mobilnih kućica

Mitropolit zagrebačko-ljubljanski Porfirije i episkopi gornjokarlovački Gerasim i dalmatinski Nikodim, u pratnji sveštenika i đakona, posjetili su u subotu, 2. januara, mjesta postradala u zemljotresu koji je pogodio Hrvatsku.

Vladike su u Petrinji, gdje ih je dočekao sveštenik Saša Umićević, obišli zgradu parohijskog doma koja je toliko postradala da je danas morala biti srušena. Zatim su posjetili i mjesto na kome je smrtno stradala djevojčica Laura Cvijić, gdje su odali počast i pomolili se za pokoj njene, ali i za duše ostalih žrtava zemljotresa. Na ulici razorene Petrinje episkopi su se susreli i razgovarali i sa gradonačelnikom Darinkom Dumbovićem.

U nastavku obilaska krajeva pogođenih zemljotresom posjetili su oštećeni manastir Komogovinu i crkvu Pokrova Presvete Bogorodice u selu Mečenčani.

U Majskim Poljanama, selu koje se našlo u epicentru stihijske nesreće, obišli su razoreni hram Vaskrsenja Gospodnjeg i nekoliko porodica koje su izgubile svoje domove.

Trojica vladika su posjetili i oštećeni hram Rođenja Presvete Bogorodice u Glini i sveštenika Gorana Kalamandu, čiji će parohijski dom, zbog oštećenja, morati biti srušen.

Episkopi su stradalima u zemljotresu pružili reči utehe i ohrabrenja, a sa lokalnim sveštenicima dogovorili raspodjelu materijalne pomoći u vidu 30 mobilnih kućica. Donaciju za kućice, koje će biti dopremljene u narednih nekoliko dana, je obezbijedila Mitropolija zagrebačko-ljubljanska uz pomoć Grada Beograda.