Епископи посјетили мјеста погођена земљотресом
02/01/2021
Божићна богослужења у Загребу
04/01/2021

Загрљај другог је лијек

Митрополит Порфирије у емисији Док анђели спавају

Митрополит Порфирије у емисији „Док анђели спавају“, између осталог, говорио о пандемији, сусретима са духовним великанима и односима Срба и Хрвата.

Митрополит загребачко-љубљански Порфирије гостовао је у емисији „Док анђели спавају“, ауторке Марине Рајевић Савић. Емисија је емитована 2. јануара на интернет порталу Спутњик Србија.

У емисији је Митрополит говорио о томе како бити човјек и хришћанин у данашњој друштвеној реалности, као и о одговорности према себи и према другима у вријеме пандемије коронавируса, нагласивши да она утиче на оно што нас чини бићима љубави и заједнице, а то је однос са другим. „Загрљај другог је лек“, истакао је Митрополит. У том контексту је казао да је погрешно говорити о социјалној дистанци, већ да треба напомињати да је то физичка дистанца.

Присјетио се својих сусрета са великим духовницима, као што су старац Порфирије Кавсокаливит и старац Софроније Сахаров, а говорио је и о разлици између живота једног обичног монаха и епископа Цркве Божије, као и о својој служби у Загребу.

Када су у питању односи Срба и Хрвата изразио је мишљење да су они најбољи на нивоу живота обичних људи. Владика је говорио и о осјећањима приликом посјећивања Јасеновца. Подијелио је и своја сјећања на покојне Патријарха Павла, Митрополита Амфилохија, професора Владету Јеротића, те на први сусрет са својим духовником Епископом Иринејем. Митрополит је говорио и о томе шта се очекује од будућег патријарха српског.