Треће обретеније главе светог Јована Крститеља, уторак, 7. јун
07/06/2022
Свети апостол Карп, сриједа, 8. јун
08/06/2022

Томос аутокефалије додијељен Македонској Православној Цркви

Патријарх Порфирије уручује томос аутокефалије Архиепископу Стефану

Архиепископ Стефан: Бескрајно смо благодарни Богу на Његовој милости, јер у животу Свете Цркве ништа се не дешава без садејства Светог Духа.

 

У Недјељу шесту по Васкрсу, 5. јуна, у Саборном храму светог архангела Михаила у Београду, Његова Светост Патријарх српски Порфирије служио је Свету литургију са Његовим Блаженством Архиепископом македонским Стефаном и архијерејима Српске и Македонске Православне Цркве. Након Литургије патријарх је бесједио, а потом и архиепископу предао томос аутокефалије. Текст томоса прочитао је архимандрит Нектарије, секретар Светог Архијерејског Синода, а потом се свима обратио и Архиепископ Стефан. Свечаним уручивањем томоса Српска Православна Црква и формално је признала Македонску Православну Цркву за аутокефалну. Подсјећамо, одлуку о томе да се Македонска Православна Црква признаје за аутокефалну, донио је Свети Архијерејски Сабор, а јавно ју је објавио Патријарх Порфирије приликом свог првог служења Свете литургије у Скопљу, на спомен светих Кирила и Методија, 24. маја.

Поглавар Српске Православне Цркве казао је да се, након што је јединство Цркве поново успостављено, отишло корак даље, јер Македонска Православна Црква има ”услове, потребу и могућност да се организује као аутокефална Црква”.

”Зато оно што смо већ реализовали кроз служење Литургије у Скопљу данас осећамо да треба јавно пред свима и документом који се зове Томос да обзнанимо пуноћи Цркве. Наравно, о ономе што је наша дубока спознаја и дубоко осећање после међусобног сагласја који смо постигли између себе дужни смо да обавестимо све помесне Цркве и званично, иако већина Цркава зна за ово, подржава и подстиче све нас заједно да идемо у овом правцу. Да би се то пројавило и формално, дужни смо да пошаљемо своју одлуку и другим помесним Црквима, како би свака, по канонском реду, исказала свој став у ономе што мислимо да је једини исправан, нормалан и најбољи пут за Цркву Христову у Њеној пуноћи, а то значи и за Цркву у Северној Македонији и за Цркву у Србији и другде”, казао је патријарх.

Архиепископ Стефан је казао да ће Македонска Православна Црква настојати да изгради добре односе са свим помесним Православним Црквама, и изразио вјеру да ће примјер Српске Православне Цркве подржавати и остале Цркве.

”Ви сте, Ваша Светости, направили корак од историјског значаја, како за нашу Македонску Православну Цркву – Охридску Архиепископију тако, верујемо, и за цело Православље. Вашим неуморним залагањем, уз сагласност чланова Синода и Сабора не само да сте помогли, већ сте на делу показали колико љубите мир и слогу међу браћом, колико љубите Цркву, Цркву као Тело Христово, са свим њеним деловима – помесним Црквама, а у овом случају Охридском Архиепископијом обновљеном као Македонска Православна Црква. Стога, у овом тренутку, бескрајно смо благодарни Богу на Његовој милости, јер у животу Свете Цркве ништа се не дешава без садејства Светог Духа”, рекао је Архиепископ Стефан.

П.К.