Наши животи да буду проткани подвигом
29/10/2021
Годишњица упокојења патријарха Иринеја
21/11/2021

Човјек је увијек чезнуо за вјечношћу

”Земља је толико лепа, богата, велика и шаролика, да има места за све. Користећи своје потенцијале, свако може да земљу и свет украшава, улепшава и обогаћује собом”, казао је патријарх Порфирије у Загребу и позвао вјерне да упуте молитву за све пострадале у Вуковару

 

Свету архијерејску литургију, у недјељу 14. новембра, у храму Преображења Господњег у Загребу, служио је Његова светост патријарх Порфирије. Саслуживало му је загребачко свештенство, а на Литургији је појао Хор под руководством Иване Србљан. Патријарх је пред отпуст Литургије благословио славске дарове, у спомен светог Георгија тј. догађаја Обновљења његовог храма (Ђурђиц). Славске дарове припремили су чланови Хора загребачке Саборне цркве, поводом хорске славе која се прославља у уторак, 3/16. новембра.

Поглавар Српске Православне Цркве је казао хористима да, угледајући се на свог заштитника светог Георгија, имају Христа увијек на првом мјесту и да не дозволе да се у њиховим животима појави било шта што би поколебало њихов однос са Христом. ”И онда ће ваша песма и молитва допрети веома високо, до ушију Божјих, за вас, добро ваших породица, ближњих и целог света”, рекао је патријарх српски.

Патријарх је у бесједи по јеванђељу казао да прочитана јеванђељска прича говори о вјери и смислу, као простору аутентичног и правог живота. ”Онај који темељи свој живот на вери у Христа, он напросто гради свој посебан поглед на свет, на живот, на творевину, на човека, на све оно што се види и не види. Из вере у Христову реч која није просто идеологија, него је позив на живот у Христу, гради се и специфичан, посебан систем вредности, различитит и другачији од многих других система вредности који су антропоцентрични. Вера у Христа ствара теоцентричан, богочовечански систем вредности,” рекао је патријарх. Према ријечима Његове светости, хришћански систем вриједности подразумијева спознају да је човјек биће које је створено ни из чега, али и свијест да човјек није створен да би сваком секундом и кораком живота био ближи свом потпуном нестанку.

Његова светост позвао је вјерне и да се молитвено сјете невино страдалих жртава у Вуковару. ”Молим вас да упутимо једну молитву за све пострадале у Вуковару, невине жртве, да упалимо свећу за њих и да молимо Бога да у свету међу људима влада мир, разумевање, поштовање, јер земља је толико лепа, богата, велика, шаролика, да има места за све. Свако, користећи своје потенцијале, земљу и свет може да украшава, улепшава и обогаћује собом”, казао је поглавар Српске Православне Цркве.

П.К.

ФОТО: Јовица Дробњак