Најава петог предавања у Црквеној Општини загребачкој
11/04/2019
Пета Недеља свете Четрдесетнице у Новој Горици
16/04/2019

ЈЕРОМОНАХ НИКОН (ЦВЈЕТИЋАНИН) ОДРЖАО ПРЕДАВАЊЕ У ЗАГРЕБУ

У суботу, 13. априла 2019. године, у оквиру васкршњег цилуса предавања, која се одржавају благословом Његовог Вископреосвештенства Митрополита загребачко-љубљанског господина Порфирија у току свете и велике Четрдесетнице, у просторијама Црквене општине у Загребу, одржано је последње предавање у овогодишњем циклусу.

Предавање на тему: „Света Марија Египћанка – узор покајања“ одржао је високопреподобни јеромонах Никон (Цвјетићанин). Отац Никон је у свом предавању говорио о житију Свете Марије Египћанке и о важности покајања за све вернике. „Свако од нас је ступајући на пут хришћанског живота имао искуство покајања. Покајања као једног покрета који обузима читаво човеково биће: ум, тело и емоцију. Иначе, покајање се на грчком језику каже метанија (μετάνοια) што значи преумљење, тојест промена ума. То значи да се читаво биће после тог догађаја из корена мења. Међутим, наше искуство је такво да имамо само почетак покајања, али се оно не довршава и траје читавог живота“.

У наставку је отац Никон рекао да не постоји лепши и бољи пример покајања од житија свете Марије Египћанке. Управо стога Црква је од најранијих времена пету недељу Великог и Часног поста посветила управо светој Марији Египћанки, и у монашкој традицији њено се житије чита на првом Бденију пете недеље поста.

На крају предавања присутни су предавачу поставили питања која су се тицала њихових недоумица везаних за покајање.