ЈЕРОМОНАХ НИКОН (ЦВЈЕТИЋАНИН) ОДРЖАО ПРЕДАВАЊЕ У ЗАГРЕБУ
13/04/2019
МИТРОПОЛИТ ПОРФИРИЈЕ: ПОКАЈАЊЕ ЈЕ НЕПРЕСТАНО ПРЕОБРАЖЕЊЕ
21/04/2019

Пета Недеља свете Четрдесетнице у Новој Горици

У суботу 13. априла 2019. године, Његово Високопреосвештенство Митрополит загребачко-љубљански господин Порфирије одржао је предавање у Новој Горици. На предавању су били присутни парохијани новогоричке парохија, а Митрополит је говорио о животу православних у дијаспори и о чувању православног идентитета у дијаспори.

Након предавања присутни су Митрополиту поставили питања везана за проблеме са којима се као заједница суочавају у свом свакодневном животу. Јереј Мирослав Ћирковић, парох новогорички, се на крају предавања у име својих парохијана захвалио Митрополиту на оджаном предавању.

Сутрадан, у Пету недељу свете и велике Четрдесетнице, када наша света Црква слави спомен на преподобну Марију Египћанку, Његово Високопреосвештенство Митрополит загребачко-љубљански господин Порфирије служио је божанствену Литургију у храму Свете Тројице у Новој Горици, уз саслуживање Архијерејског намесника љубљанског јереја Александра Обрадовића, протојереја-ставрофора Томе Ћирковића, локалног пароха јереја Мирослава Ћирковића и часних ђакона Митра Танасића и Петра Козакијевића.

За време свете Литургије, Митрополит Порфирије освештао је новопостављени иконостас у храму и обратио се окупљеном верном народу очинском беседом.

По отпусту Литургије, домаћин, јереј Мирослав Ћирковић се, у име својих парохијана, захвалио Митрополиту на посети, пожелео му добро и дуго пастирствовање повереном му Епархијом.

Заједничарење је, по завршетку божанствене Литургије, настављено послужењем које је уприличено испред храма, захваљујући труду и љубави честитих домаћица и парохијана новогоричке парохије.