SLAVA HRAMA SVETIH APOSTOLA PETRA I PAVLA U SEVERINU
13/07/2018
Najava hirotonije Episkopa dioklijskog Metodija
21/07/2018

SABOR U MANASTIRU GRABOVAC
U MAĐARSKOJ

Njegovo Visokopreosveštenstvo Mitropolit zagrebačko-ljubljanski dr Porfirije načalstvovao je 15. jula 2018. godine evharistijskim sabranjem u manastiru Grabovac, na jugu Mađarske, u kojem se svake godine u nedelju po Petrovdanu održava manastirski sabor.

Visokopreosveštenom Mitropolitu dr Porfiriju sasluživali su Episkop oradijski g. Sofronije (Rumunska Pravoslavna Crkva), Episkop budimski g. Lukijan, arhijerejski zamenik temišvarski protojerej-stavrofor Marinko Markov, arhijerejski zamenik budimski protojerej-stavrofor Vojislav Galić, kao i veći broj sveštenslužitelja iz više eparhija naše Svete Crkve.

U manastiru Grabovac na dan manastirskog sabora tradicionalno se završava i dečji kamp Eparhije budimske, tako da su polaznici kampa predvođeni svojim veroučiteljima i nastavnicima takođe uzeli učešća u liturgijskom sabranju i svojim glasovima doprineli blagoljepiju bogosluženja.

U toku svete Liturgiju jerej Jovan Bibić odlikovan je činom protonamesnika.

Proslavi u manastiru Grabovac molitveno su pristustvovale i igumanija manastira Petkovica, mati Antonina (Eparhija sremska) i igumanija manastira Divostin (Eparhija šumadijska) mati Anastasija sa sestrinstvom.

Mitropolit dr Porfirije je poučio sabrani narod tumačeći pročitani odeljak iz svetog Jevanđelja ali i osvrćući se na svakodnevni život današnjih hrišćana.

Posle svete Liturgije usledila je litija oko manastirskog hrama u kojoj su učešće uzeli sveštenici iz eparhija Pakračko-slavonske i Osječko-poljske. Nakon litije Mitropolit je blagoslovio žito i prelomio slavski kolač. Tom prilikom episkop Lukijan je zahvalio arhijerejima Porfiriju i Sofroniju na učešću u evharistijskom sabranju i svedočnju bratske ljubavi i jedinstva naših pomesnih Crkava.

Ovom prilikom, Episkop budimski g. Lukijan uručio je orden Svetog cara Konstantina dr Predragu Mandiću iz Pečuja za svedočenje hrišćanske vere i delatnost na polju međucrkvene i međunacionalne saradnje na prostorima Mađarske.

Izvor: spc.rs