Вера у Бога чини човека активно боголиким
08/07/2018
САБОР У МАНАСТИРУ ГРАБОВАЦ У МАЂАРСКОЈ
16/07/2018

СЛАВА ХРАМА СВЕТИХ АПОСТОЛА
ПЕТРА И ПАВЛА У СЕВЕРИНУ

Литургијским сабрањем у храму посвећеном Светим апостолима Петру и Павлу у Северину, саграђеном давне 1770. године, прослављена је храмовна слава.

Свету Литургију су служили протојереј-ставрофор Слободан Лалић, архијерејски намјесник бјеловарски и презвитер Миломир Гвојић, парох великописанички. Појањем је одговарао надлежни парох презвитер Славен Јовичић, а у богослужењу су учествовали вјерници северинске парохије, али и ширег, бјеловарског краја. Након опхода око цркве благословен је славски колач, а сабрању се обратио протојереј-ставрофор Слободан Лалић говорећи о првоврховним апостолима Цркве Христове, Петру и Павлу.

- Наша Црква је Једна, Света, Саборна, али и Апостолска јер чува вјеру Христових ученика и наставља њихову мисију, свједочења Исуса Христа Сина Божијег, широм васељене. То свједочење су започели Свети Апостоли, обучени у силу са висине и преображени Духом Светим који све преображава, обнавља и оживотворава, рекао је о. Слободан, а надлежном пароху и вјерницима честитао храмовну славу и празник. Прослава је настављена у парохијском дому пригодним послужењем. Овом сабрању су се придружили представници локалних власти: начелник општине Шандровац г. Јосип Декалић и изасланик из општине Северин.

Историјат храма у Северину

Северински храм Светих Апостола подигнут је 1770. године. Прије грађења северинског храма у селу је постојала стара дрвена црква посвећена Светим Апостолима у чијем су се торњу чувале влашке привилегије „Statuta Valachorum“ које су потом пренесене у садашњу зидану цркву. Стара дрвена црква је постојала све до 1824. године. Иначе, Северин је био сједиште Епископа северинско-лепавинског Симеона Филиповића (+1743). Епископ Симеон саградио је повећу кућу у којој је становао и држао школу. Саградио је и придворну капелу Покрова Пресвете Богородице, као и остале господарске зграде. Тако је Северин био црквени и културни центар Срба у Вараждинском генералату у коме је 1735. године отворена и иконографска радионица и књижара под руководством Јоакима Марковића. За време НДХ била је претворена у унијатску цркву. Сав инвентар храма са иконостасом, који је рад Јоакима Марковића уништен је током Другог светског рата. Значајнији радови на цркви су извршени 2006. године када је постављен нови кров. Данас северинска парохија броји педесетак домова православних Срба.